Leszakadt egy autópályahíd Olaszországban

Genova, 2018. augusztus 14. Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Genova közelében 2018. augusztus 14-én. A balesetnek több tucat halottja van. (MTI/EPALuca Zennaro)
Vágólapra másolva!
Kedden leszakadt egy viadukt egy olaszországi autópályán Genova közelében, több tucat halottja lehet a balesetnek. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.
Vágólapra másolva!

20:05

Már körülbelül 300 tűzoltó dolgozik a helyszínen. Az olasz tűzoltóság az alábbi felvételt osztotta meg a mentési munkálatokról:

19:05

A helyiek már régóta aggódtak a híd állapota miatt. "Senki sem ment át azon a hídon nyugodt szívvel, mindenki azért imádkozott, hogy ne omoljon össze. Sajnos ma ez megtörtént' - nyilatkozta a genovai Elizabeth a BBC-nek.

18:47

A tűzoltók azt nyilatkozták, hogy fennáll annak is a veszélye, hogy a területen lévő gázcsövek felrobbannak az összeomlás miatt.

18:18

Danilo Toninelli infrastruktúráért felelős miniszter szerint is megengedhetetlen, ami történt, és amennyiben mulasztás okozta a tragédiát, a felelősöknek fizetniük kell a hibáikért.

Elmondta, hogy az autópálya ezen szakaszáért felelős cég szerint a híd karbantartása naprakész volt, ugyanakkor még egy 20 milliós beruházás is tervben volt. Ennek keretében még biztonsági munkákat is végeztek volna a hídon. Azt is elmondta, hogy megfelelően ellenőrzik és karbantartják azokat a hidakat és viaduktokat, amelyeket a 60-as években építettek.

Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

17:45

Matteo Salvini azt nyilatkozta, hogy előkeríti a tragédia felelőseit: "Mindent megteszek azért, hogy megnevezzem a felelősöket. Elfogadhatatlan így meghalni Olaszországban."

17:40

Az olasz média szerint a genovai önkormányzat két alkalmazottja is az eltűntek között lehet.

17:23

A legfrissebb, a mentésben résztvevő tűzoltók szerint 35-re emelkedett a halálos áldozatok a száma.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hivatal elnöke Rómában a sajtónak azt mondta, hogy 30-35 kocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. Borrelli nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint villám csapott a hídba, mielőtt leszakadt annak 80 méteres, középső szakasza. Az ugyanakkor tény, hogy felhőszakadás idején történt a tragédia.

Több tucat halottja lehet az A10 autópályahíd leszakadásának.

Ezt az olasz mentőkre hivatkozva kedden az Adnkronos hírügynökség közölte. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter közlése szerint 30 körül van a halálos áldozatok száma. A Fox News szerint egy gyerek is van köztük. Rajtuk kívül még nyolc sérült van, egyes hírek szerint öten súlyos állapotban vannak.

– mondta Eduardo Rixi közlekedési miniszterhelyettes a Skyews24 tévének.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy este Genovába utazik.

A hatóságok attól tartanak, hogy mind a halottak, mind a sérültek száma tovább növekedhet. 10 ember eltűntként tartanak nyilván.

Ketten az otthonukban haltak meg

A legfrissebb információk szerint két áldozat otthon volt, amikor gyakorlatilag rájuk szakadt a híd. Egyikük egy 75 éves nő, aki vélhetően füstmérgezést kapott, míg egy 30 éves férfi fejsérülésbe halt bele.

Twitteres források szerint több autó is lezuhant a hídról, és emberek ragadtak a romok alatt. A tűzoltók szerint mintegy 40 járműről van szó.

A felvételeken jól látható, hogy az összeomlás egy lakott terület közelében történt.

Egy nyolcvan méteres szakasz szakadt le 50 méteres mélységbe.

Helyszíni beszámolók szerint apokalipszishez hasonló élmény volt látni a leszakadó darabot.

A BBC szerint a híd 1 kilométer hosszú, az 1960-as években épült, és 1967-ben adták át, két éve kezdték el felújítani. Egy folyót és egy ipari felületet ível át.

Az olasz rendőrség a Twitteren azt írta, hogy hirtelen heves vihar támadt, mielőtt az építmény összedőlt.

A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

Egy szemtanú azt mondta, látta, ahogy egy villám csapott a hídba, mielőtt az összedőlt – írja az ANSA.

Más források azt írják, hogy nagy erőkkel kivonultak a rendőrök, mentősök és tűzoltók.

Összesen 200 tűzoltó dolgozik a helyszínen,

akiknek azért nehéz a dolga, mert ügyelni kell a helyszínen található gázvezetékekre is.

Egyes hírek szerint négy áldozatot sikerült élve kimenteni a törmelék alól, őket helikopterrel vitték kórházba.

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy nyolc vagy kilenc autót látott a hídon, amikor a baleset történt.

Egy másik szemtanú azt mondta, a híd mindössze 20 méterre a kocsijától omlott össze.

– mondta Davide Ricci a La Stampa című lapnak. Azt is mondta, kocsijával a híd épen maradt részén rekedt, miközben a mentők megérkeztek a helyszínre – írja az RT.

Az A10 a francia határon fekvő Ventimiglával köti össze Genovát.

Olaszországban augusztus 15-én tartják a Ferragosto ünnepét, amely munkaszüneti nap, ezért sokan ezen a héten mennek szabadságra. Szemtanúk elmondása szerint Genova legfontosabb gyorsforgalmi útján a baleset előtt is erős volt a forgalom.