Budapesti beszéde miatt büntetőeljárás indulhat egy kárpátaljai magyar tanár ellen

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
Vágólapra másolva!
A mukachevo.net nem hivatalos információkra hivatkozva vasárnap este közölte, büntetőeljárás indulhat Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője ellen – adta hírül helyi magyarság érdekképviseleti szervezte, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).
Vágólapra másolva!

Az ukrán nyelvű, munkácsi székhelyű portál információi szerint Orosz Ildikónak a Büntetőtörvénykönyv 161. cikkelye (A polgárok egyenjogúságának megsértése faji, nemzetiségi hovatartozás, vallási meggyőződés, fogyatékosság és egyéb jegyek alapján) 1. pontjának megsértését róják fel.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szóban forgó, állítólagos jogsértésért

kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki, amennyiben beigazolódik a bűnösség.

A portál emlékeztet rá: a magyar pedagógust a napokban beidézte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), hogy adjon magyarázatot

az 1956-os felkelés soros évfordulójának méltatására rendezett ünnepségen elhangzott szavaira.

„Abban a beszédben Orosz szólt a fasiszta módszerekről, amelyekkel a magyarokat elnyomják Ukrajnában" - tették hozzá.

A magyar nyelvű Kárpátalja.ma tudósítása szerint Orosz Ildikó kihallgatóival közölte, hogy

Nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel – hangsúlyozta –, hanem ünnepi beszédet mondott, amelynek szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható.

„Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné" – fejtette ki a magyar pedagógus a kihallgatása kapcsán.