Nem kaptak állampolgárságot Svájcban a muszlimok, mert nem fogtak kezet az ellenkező neműekkel

Imádkozó muszlimok Franciaországban
French riot police officers stand next to Muslims praying in the street during a protest in front of the city hall of Clichy, near Paris, on March 24, 2017, after an unauthorised place of worship was closed by local authorities. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Svájcban a BBC beszámolója szerint elutasították egy muszlim pár állampolgársági kérelmét, mivel a pár tagjai meghallgatásuk során megtagadták az ellenkező nemű emberrel való kézfogást.
Vágólapra másolva!

A svájci hatóság indoklása szerint a muszlim pár integrációja nem volt sikeres, hiszen nem tartják tiszteletben a fontos európai és svájci alkotmányos alapelvet, a nemek közötti egyenlőséget.

illusztráció Forrás: AFP/Bertrand Guay

Persze minden európai országban még nem történt meg az ébredés a Willkommenskultur által generált integrációs álmodozásból, hiszen a svájci esetet néhány nappal megelőzően nyert meg egy kártérítési pert egy Svédországban élő muszlim nő, akit szintén azért nem vettek fel egy munkahelyre, mivel az nem volt hajlandó kezet fogni az ellentétes nemű munkáltatóval.

A svájci hatóság döntése szerint a Svájcba települőknek

be kell illeszkednie a svájci társadalomba és el kell fogadni a svájci törvényeket.

A BBC arról számolt be, hogy a pár észak-afrikai volt és Lausanne-ban folyamodott állampolgárságért.
A svájci tisztségviselők hangsúlyozták, hogy a fenti döntésük nem a pár vallásszabadságának megsértésére irányult,

azért utasították el az állampolgársági kérelmüket, mivel azok nem tisztelik a nemek közötti egyenlőséget.

Pierre-Antoine Hilbrand, a döntést hozó szervezet tagja hangsúlyozta, hogy az alkotmány értelmében a férfiak és nők közötti egyenlőség uralkodik Svájcban.

Azért is újszerű a fenti döntés Svájcban, mivel még 2016-ban egy svájci iskola úgy döntött, hogy mentesít két muszlim gyereket az ellenkező nemű tanárokkal való kézfogás alól. Az eset akkor nagy felháborodást keltett.