Egyre több migráns akar az unióba jutni Görögországon és Spanyolországon át

Spanyolország tárt karokkal várja vissza Berlinből a migránsokat
Migrants celebrate outside the Center for Temporary Stay of Immigrants (CETI) after forcing their way through a fence between Morocco and the tiny Spanish enclave of Ceuta on February 17, 2017. Hundreds of migrants stormed the border between Morocco and Spain at Ceuta today, days after Morocco warned the EU of fresh migrant trouble failing progress over a trade deal. / AFP PHOTO / Antonio SEMPERE
Vágólapra másolva!
Fokozódik a migrációs nyomás Görögországban és Spanyolországban, ahol egyre többen próbálnak illegálisan bejutni az unió területére. Előbbi helyen 75 százalékkal, Spanyolországban 100 százalékkal több az illegális határátlépések száma.
Vágólapra másolva!

Jelentést adott ki a Frontex, azaz az unió határvédelmi ügynöksége. A tanulmány szerint jelentősen romlott a migrációs helyzet a török-görög határnál,

ugyanis az illegális határátlépések száma háromnegyedével nőtt.

Ez azt jelenti, hogy itt 2018 januárja és júliusa között

összesen 29 500-an próbáltak átjutni a határon.


A jelentés szerint a tengeren keresztül Görögországba érkezők száma azonban 17 százalékkal csökkent júliusban. Azonban még így is mintegy négyezren - főként szíriaiak, irakiak és afgánok - szálltak partra illegális úton Görögországban.

Migránsok egy görög faluban Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Katasztrofális a helyzet Spanyolországban

A Frontex jelentésében kiemelte, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon

megduplázódott az illegális határátlépések száma júliusban,

mintegy 8800-an érték el a spanyol partokat.

Ezen a határszakaszon az év eleje óta több mint 23 ezren érkeztek Spanyolországba, főként Marokkóból. A jelentés szerint a bevándorlók háromnegyede a szubszaharai régióból származik, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is. Az előző hónap folyamán az illegális határátlépések felét Spanyolországban regisztrálták.

Tavaly összesen 73 500-an kíséreltek meg bejutni szabálytalanul az unió területére.


Összességében júliusban, előző hónaphoz képest 18 százalékkal kevesebben, mintegy 15 ezren próbáltak meg illegális úton bejutni Európába.

Migránsok Spanyolországban - Illusztráció Forrás: AFP/Antonio Sempere

A jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, Olaszországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma júliusban 83 százalékkal, mintegy kettőezerre csökkent az előző év azonos időszakának adataihoz képest.

Ennek oka lehet az új olasz kormány migrációs politikája,

a jelentős csökkenés a bevándorlásellenes belügyminiszter, Matteo Salvini lépéseinek köszönhető.

Ezen az útvonalon az év első hét hónapjában 18 ezren - főként tunéziaiak és eritreaiak - érkeztek Európába, amely 81 százalékos csökkenést jelent az előző évi adatokhoz képest.

Az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon fokozódó migrációs nyomás tapasztalható.

Az uniós ügynökség jelentésében megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, uniós határokat érintő illegális határátlépések száma alacsony volt júliusban.