Norvég parlamenti képviselők Donald Trumpnak adnák a Nobel-békedíjat

Véget ért Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozója, 2018.06.12., GALÉRIA
Donald Trump amerikai elnök Szingapúrban felmutatja a közös dokumentumot, amelyet Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel írt alá 2018. június 12-én.
Vágólapra másolva!
Két norvég parlamenti képviselő Donald Trump amerikai elnöknek ítélné a Nobel-békedíjat azok után, hogy csúcstalálkozót tartott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - számolt be a norvég média.
Vágólapra másolva!

Christian Tybring-Gjedde és Per-Willy Amundsen, mindketten a konzervatív Haladó párt tagjai, az NRK állami műsorszolgáltatónak azt mondták, hogy az amerikai vezető jelentős lépést tett a nukleáris leszerelés előremozdításában és a béke megteremtésében a Koreai-félszigeten.

Donald Trump amerikai elnök Szingapúrban felmutatja a közös dokumentumot, amelyet Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel írt alá 2018. június 12-én Forrás: AFP/Saul Loeb

A norvég honatyák bejelentése azután történt, hogy korábban amerikai képviselők egy csoportja támogatta Trump jelölését a 2019-es díjra. Az idei jelölés határideje ugyanakkor már februárban lejárt.

Donald Trump és Kim Dzsongun kedden találkozott Szingapúrban az országaik közötti első csúcstalálkozó keretében.

Az eseményen aláírtak egy közös dokumentumot, amelyben szerepel, hogy Phenjan elkötelezi magát a teljes atommentesítés mellett, míg az Egyesült Államok ígéretet tett a biztonság szavatolására.


A Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által választott öttagú bizottság ítéli oda.