Kinevezték az Andrej Babis vezette új cseh kormányt

SOBOTKA, Bohuslav
A szlovák származású multimilliárdos vállalkozó Andrej Babis, az új cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kinevezte az Andrej Babis miniszterelnök vezette új cseh kormányt.
Vágólapra másolva!

Milos Zeman cseh köztársasági elnök a prágai várban, a Hradzsinban nevezte ki a szlovák multimilliárdos, Andrej Babis vezette új cseh kabinetet.

A szlovák származású multimilliárdos vállalkozó Andrej Babis, az új cseh miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A kormányfővel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom 5 képviselője és 9 párton kívüli szakember töltik be.

Babis az előző Bohuslav Sobotka (CSSD/ Cseh Szociáldemokrata Párt) vezette kormányból 5 minisztert megtartott. Közülük Martin Stropnicky korábbi védelmi miniszter lett az új külügyminiszter. Karla Slechtová, az eddigi regionális fejlesztési miniszter pedig ezentúl a védelmi tárcát fogja irányítani, míg az új pénzügyminiszter Alena Schillerová, aki eddig a tárcavezető helyettese volt. Tovább folytathatja eddigi munkáját Richard Brabec környezetvédelmi miniszter, Robert Pelikán igazságügyi - és Dan Tok közlekedési miniszter. Az új cseh kabinet szerda délután meg is tartotta első kormányülését.

Az Andrej Babis vezette új cseh kormánynak egy hónapja van arra, hogy elnyerje a prágai törvényhozás jóváhagyását.

Szakértők szerint biztos, hogy a 200 fős alsóház jelenleg nem szavazna bizalmat a Babis-kabinetnek.