Bevált a pedofilok kiutazása ellen hozott új törvény Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Egy szerdán életbe lépett új ausztrál törvény alapján máris megakadályozták egy pedofil bűnelkövető kiutazását a Sydney-i Nemzetközi Repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy a repülőtéri útlevélellenőrző kapuknál tartóztatták fel a gyerekek rovására elkövetett szexuális visszaélések miatt korábban büntetett és emiatt nyilvántartásba vett férfit, hogy megakadályozzák kiutazását az országból. A rendőrség őrizetbe vette és megkezdte kihallgatását.

Az ausztrál kormány által kidolgozott, szerdán életbe lépett törvény kötelezi a gyerekekkel szembeni súlyos szexuális bűntetteket elkövetőket, hogy előre regisztrálják utazási terveiket.

A törvény célja, hogy megvédjék "a sebezhető külföldi gyerekeket a szexturizmustól".

"Attól tartunk, hajlamosak ismét megsérteni a törvényt, ha olyan országban vannak, ahol nem figyelik őket és ahol ellenőrizetlenül folyhat a gyerekek szexuális kizsákmányolása" – mondta Bishop. A külügyminiszter nem árult el részleteket a férfi útitervéről.

Ausztráliában mintegy 20 ezer olyan regisztrált pedofil él, aki már letöltötte kiszabott büntetését.

A pedofil elkövetők nem hagyhatják el az országot előzetes hatósági jóváhgyás nélkül, és útlevelüket is érvényteleníthetik.

Julie Bishop szerint a tavaly külföldre utazó mintegy 800 regisztrált pedofil 40 százaléka a hatóságok értesítése nélkül hagyta el az országot.