Öt embert ölt meg egy kalapáccsal

Vágólapra másolva!
Még 2012 márciusában holtan találtak öt embert San Francisco Ingleside nevű városrészében. A gyilkos fegyver a mai napig nem került elő, valószínűleg egy kalapács lehetett. Két nap múlva letartóztatták az akkor 35 éves Binh Thai Luc-ot, aki többször járt a házban és ismerte az áldozatokat. A feltételezett indíték az volt, hogy a vietnami származású gyanúsítottnak jelentős szerencsejáték adósságai voltak.
Vágólapra másolva!

Az „ingleside-i mészárlás" néven elhíresült eset öt áldozata kínai származású volt. Kínában matematikatanár volt, majd 1994-ben, 47 évesen úgy döntött, hogy új életet kezd és egy kínai étterem szakácsa lett San Franciscóban. A további áldozatok Hua Shun Lei felesége, lánya, fia és fiának a barátnője voltak. Azért terelődött a gyanú Bihn Thai Luc-ra, mert ismerte a családot és többször járt a házukban. Testvérével együtt korábban egy vietnamiakból álló utcai banda tagjai voltak, majd Bihn Thai Luc illegálisan szerzett lőfegyverrel kirabolt egy élelmiszerboltot, amiért tíz év börtönbüntetést töltött le. Szenvedélyes szerencsejátékosként komoly adósságot halmozott fel, viszont amikor letartóztatták 6500 dollárt találtak nála.

Bihn Thai Luc Forrás: San Francisco megyei rendőrség

A kínai család házában megtalálták Bihn Thai Luc ujjlenyomatait. A farmernadrágján, illetve az autóban pedig az áldozatok vérét. Viszont egyrészt nem sikerült szemtanút találni, aki látta volna a gyanúsítottat a ház környékén.

Másrészt magát a vérengzést sem tudták rekonstruálni, elképzelhetetlennek tűnik, hogy öt felnőtt embert egyetlen tettes egy kalapáccsal megöljön úgy, hogy egyiküknek sem sikerül elmenekülnie, és védekezésüknek sincsen semmi nyoma.

A nyomozás határidejét többször meghosszabbították, majd a vádlott betegsége miatt halasztották el a tárgyalást. Bihn Thai Luc-ra tereli még a gyanút az is, hogy a vérengzés helyszínén szétszerelték a mosogató lefolyóját és kinyitották az összes csapot, hogy minél több nyom megsemmisüljön. Bihn Thai Luc korábban vízvezetékszerelőként dolgozott, ugyanakkor egy mosogató szétszerelésére bárki képes lehet, nem kell hozzá vízvezetékszerelőnek lennie.

A vérengzés helyszíne Forrás: San Francisco megyei rendőrség

Az ügyész azzal próbálta megkönnyíteni az esküdtszék döntését, hogy kijelentette, nem fog halálbüntetést kérni a vádlottra. Talán ennek köszönhető, hogy az elhúzódó tárgyalás újabb szakaszába tudott lépni, mert

az esküdtszék nemrég bűnösnek mondta ki Bihn Thai Luc-ot ötrendbeli gyilkosságban és egyrendbeli rablásban.

Az ügy kapcsán újra fellángoltak a viták a bevándorlással kapcsolatos szabályok körül. Bihn Thai Luc 1989-ben érkezett az Egyesült Államokba, de börtönbüntetése után ki kellett volna toloncolni az USA-ból. Vietnam viszont arra hivatkozott, hogy a 2008-ban kötött egyezmény alapján csak azokat kell visszafogadnia, akik 1995 után érkeztek. Viszont egy olyan szabály is van, hogy deportálására váró személyt hat hónapnál hosszabban nem lehet bebörtönözve tartani.

Miközben folyt a huzavona azzal kapcsolatban, hogy Vietnam hajlandó-e visszafogadni Bihn Thai Luc-ot, hat hónap után szabadon engedték azt a személyt, aki nyilvánvalóan veszélyes volt a társadalomra.

Ezzel az esettel kapcsolatban újra felmerült, hogy aki bevándorlóként súlyos bűncselekményt követ el az USA területén, az ott már soha ne kerüljön szabadlábra, hanem börtönbüntetésésének letöltése után azonnal deportálják.