A nemzeti érdekeket képviselő lengyel kormány hivatalban maradhat

Beata Szydlo meets the Prime Minister of Ireland Enda Kenny 2017 Beata Szydlo DIPLOMACY CEREMONY EU Enda Kenny Enda Kenny Poland Ireland Irish Irish PM Irish Prime Minister KPRM Kenny Poland Kenny Polish Visit Kenny Szydko PM Office POLSKA Poland Polish P
Beata Szydlo, lengyel kormányfőhelyettes.
Vágólapra másolva!
A bizalmatlansági indítványt a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) nyújtotta be, új miniszterelnöknek pedig a német származású Grzegorz Schetynát akarták, aki amúgy a PO elnöke és volt külügyminiszter
Vágólapra másolva!

A 460 fős alsóházban az indítvány ellen szavazott a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 231 jelen lévő képviselőjén kívül 8 független honatya is. Támogatták viszont az indítványt a PO 129 képviselőjén kívül más ellenzéki honatyák is, így összesen 168 képviselő szavazott igennel.

A lengyel alkotmány szerint a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány feltétele egy miniszterelnök-jelölt előterjesztése: a PO Grzegorz Schetyna pártelnököt nevezte meg kormányfőjelöltjeként.

A szavazást rövid, de éles hangú parlamenti vita előzte meg. Beata Szydlo beszédében értelmetlennek nevezte az indítványt, utalva nemcsak a parlamenti erőviszonyokra, hanem a PO-nak az Európai Unió fórumain korábban tett lépéseire is. Ezek szerinte ártanak Lengyelországnak, a PO politikusai

A lengyel szuverenitást képviselő Beata Szydlo miniszterelnök Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Schetyna beszédében többek között azzal vádolta a kormányt, hogy "fasiszta magatartást" tűrt el a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen, a november 11-i függetlenség napján tartott varsói felvonuláson.Annak a véleményének is hangot adott, hogy Lengyelországban valójában a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányoz "a hátsó ülésről", amit "diktatúrának" minősített.

Közvetlenül a bizalmatlansági indítvány elvetése előtt a varsói elnöki palotában Andrzej Duda államfő fogadta Beata Szydlót, Jaroslaw Kaczynskit, valamint Marek Kuchcinskit, a szejm elnökét. Az államfő szóvivője szerint Andrzej Duda a több hete bejelentett kormányátalakítás "minél hamarabbi" végrehajtását kérte.

Grzegorz Schetyna, a PO elnöke Forrás: AFP/John Thys

Csütörtök délután a PiS vezetése tárgyal, nem hivatalos bejelentések szerint ezt követően várható a kormányátalakításra vonatkozó döntések közlése. A PiS politikusai az előző napokban jelezték: a lehetséges személycserék bejelentése a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványra vonatkozó szavazás lebonyolítása után várható.

A PO már idén tavasszal is benyújtott egy bizalmatlansági indítványt Beata Szydlo kormányával szemben, ezt a PiS-többségű szejm idén áprilisban szintén elutasította.