Naruto, a szelfiző majom lett az év embere a PETA-nál

Self-portrait of a female Celebes crested macaque (Macaca nigra) in North Sulawesi, Indonesia, who had picked up photographer David Slater's camera and photographed herself with it.
Vágólapra másolva!
Az év emberének választotta a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet azt a véletlenül szelfiző makákót, amelynek fotója hosszú jogvitát váltott ki.
Vágólapra másolva!

A PETA szerdai közleménye szerint a Naruto nevű fekete makákó a szelfivel azt mutatta meg, hogy "ő nem valami, hanem valaki".

Hiába Naruto lőtte a képet, nem kap bevételt a szerzői jog után Forrás: Wikimedia Common

Naruto vigyorgó önportréja az elmúlt években bejárta a világhálót.

David Slater brit fotóst a PETA nemzetközi állatvédő szervezet beperelte, mivel szerintük a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság szeptemberben pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik "a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről".

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Celebesz sziget állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két Naruto által készített önportré is szerepelt. Ezek úgy születtek, hogy a majom az őserdőben felkapta a fotós egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit.

– írta közleményében Ingrid Newkirk, a PETA alapítója.