Már biztos, hogy az eltűnt tengeralattjáró közelében volt a robbanás

eltűnt tengeralattjáró
Buenos Aires, 2017. november 17. Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Vágólapra másolva!
Az argentin haditengerészet most már biztosra veszi, hogy robbanás történt egy hete abban térségben, ahol utoljára bejelentkezett a San Juan. Enrique Balbi szóvivő csütörtök este ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy "semmit sem lehet kizárni", mivel nem tudni pontosan, hol van a tengeralattjáró.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a keresés

több ország közreműködésével. Az EFE spanyol hírügynökség ugyanakkor azt közölte, a tenger mélyén rekedt 44 tengerész hozzátartozói elvesztették a reményt.

Az eltűnt San Juan argentin tengeralattjáró legénységéért imádkoznak Forrás: MTI/AP/Natacha Pisarenko

A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró - amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, s amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel - november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt rögzítettek három órával azután, hogy a tengeralattjáró eltűnt. Úgy sejtik, hogy robbanás hangja lehetett. A szóvivő korábban azt mondta: valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy olyan információkat kapott a haditengerészet, miszerint

az említett anomália valóban robbanás volt.

A San Juan egy archív képen Forrás: MTI/EPA/EFE/Argentin haditenger?/-------------------

Egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

A mentés kritikus szakaszba ért

a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanra fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. Az argentin hatóságok ezért fokozták a kutatási műveleteket.