Lemondása miatt nem vonják felelősségre Mugabét

- politics unrest Horizontal
(FILES) This file photo taken on May 24, 2014 shows Zimbabwean President Robert Mugabe (L) arriving with his wife Grace for the inauguration ceremony of South African President Jacob Zuma at the Union Buildings in Pretoria. Zimbabwe's military appeared to be in control of the country on November 15, 2017 as generals denied staging a coup but used state television to vow to target "criminals" close to President Robert Mugabe. Mnangagwa's dismissal left Mugabe's wife Grace, 52, in prime position to succeed her husband as the next president -- a succession strongly opposed by senior ranks in the military. / AFP PHOTO / POOL / SIPHIWE SIBEKO
Vágólapra másolva!
Mentesül a felelősségre vonás alól Robert Mugabe volt zimbabwei elnök cserébe azért, hogy lemondott – közölte a Reuters az egyezséget ismerő forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az alku tárgyát képezi az is, hogy a 93 éves politikusnak szavatolják biztonságát a hazájában. Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, s nem tervezi azt, hogy külföldi száműzetésbe vonul.

Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, de ettől még akkor utazhat külföldre, amikor jónak látja. A lemondott elnök tartott a feleségét övező ellenséges hangulattól, ezért szavatolni kellett számára azt is, hogy egész családja is biztonságban és félelem nélkül élhessen.

Robert Mugabe és felesége, Grace Forrás: AFP/Siphiwe Sibeko

Mugabe azóta állt az ország élén, amióta Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt, akit Mugabe nemrégiben menesztett, kiváltva ezzel a belpolitikai válságot.

Az országot 37 évig irányító Mugabe részéről komoly taktikai hibának bizonyult az alelnök menesztése, mert a hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezte. Rövidesen a ZANU-PF is kihátrált Mugabe mögül, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását. Robert Mugabe az alkotmányos eltávolítását célzó eljárás parlamenti vitája alatt jelentette be lemondását.