Észak-koreai halászokat mentett ki a tengerből a japán partiőrség

japán
Halászbárka közel a japán partokhoz.
Vágólapra másolva!
Több mint egy tucat észak-koreai halász horgászott kisebb csónakokkal a japán felségvizeken. Miután észlelték a japán partiőrség hajóját, vélhetőleg menkülés közben az egyik fából készült csónak felborult. A három halászt a japánok kimentették a tengerből, majd feltették őket egy észak-koreai teherhajóra.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai halászok a japán tengeren horgásztak, amikor az egyik csónak 3 fővel a fedélzetén felborult.

Mivel már a közelükben volt a japán partiőrség járőrhajója, a másik 10 észak-koreai halász hátrahagyta a vízben vergődő társakat.

A eset szerda késő délután történt 360 kilométerre a Noto félszigettől, ahol végül a japán katonáknak sikerült időben kimenteniük a bajba jutott észak-koreai halászokat.

Halászbárka közel a japán partokhoz. Forrás: Puskás Zoltán

A japán kormányszóvivő, Josihide Suga elmondta, hogy az észak-koreaiak arról számoltak be, hogy összesen 13-an indultak halászni 4 csónakkal.

Azzal védekeztek, hogy elsodorta őket az ár, és kimnetésük után azt kérték, hagy mehessenek vissza hazájukba a családjukhoz.

- tette hozzá Suga, aki szerint éjszaka egy katonai repülőgépet is kiküldtek a térségbe, hogy végigpásztázza a japán felségvizeket. Azaz meggyőződtek arról, hogy a másik 10 észak-koreai halász épségben hazatért még szerda éjjel.