Bocsánatot kért a zimbabwei kormánypárt ifjúsági szervezetének vezetője a hadseregtől

Vágólapra másolva!
Nyilvánosan, az állami televízióban kért bocsánatot a hadseregtől a Robert Mugabe zimbabwei elnök által vezetett ZANU-PF kormánypárt meglehetősen befolyásos ifjúsági szervezetének vezetője, Kudzai Chipanga szerdán, miután a kelet-afrikai ország fegyveres erői átvették a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Chipanga azt állította, hogy saját akaratából kért bocsánatot a katonaságtól, ami a Reuters hírügynökség értékelése szerint éles fordulat a részéről, hiszen

kedden még az alkotmány aláásásával és összeesküvéssel vádolta a vezérkari főnököt,

Constantino Chiwengát, miután az hétfőn nyíltan a politikáva való beavatkozással fenyegetőzött. Chiwenga szerdán beváltotta fenyegetését.

Az ifjúsági szervezet vezetője úgy fogalmazott: a forradalom és elnökük védelme olyan idea, amelyért a szervezet minden tagja életét áldozná.

Mellőzték a veteránokat

A zimbabwei hadsereg szerdán jelentette be, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélos járművek kedden lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat. A katonák azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak, és akciójukkal a 93 éves Mugabe köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel.

Mugabe holléte egyelőre nem ismert, értesülések szerint házi őrizetben van.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy férje helyére lépjen. Mnangagwát azzal vádolták meg, mások mellett az ifjúsági szervezet is, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

Eltávolítását a vezérkari főnök tisztogatásként értékelte.

Chipanga bocsánatkérése nem véletlen, hiszen - hírügynökségek szerint - az ifjúsági szervezet Grace Mugabét részesítette előnyben az elnök utódjaként, ráadásul Mugabe felesége konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik korábban kivételezett helyzetet élveztek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből.