Lebombázta az arab koalíció a szanaai repteret Jemenben

Vágólapra másolva!
A húszi lázadók uralta jemeni főváros, Szanaa repülőterét bombázta kedden a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció, megrongálva annak kifutópályáját és irányítótornyát – közölték kedden nevük elhallgatását kérő jemeni tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

Habár a helyreállítási munkálatok azonnal megkezdődtek, a keddi légicsapások éreztetni fogják hatásukat a repülőtér működésében – tették hozzá az illetékesek.

A szanaai polgári légi közlekedési hatóság közleményében megerősítette a hírt a légitámadásról, amely a jelentés szerint megsemmisítette a fővárosi repülőtér irányítórendszerét. E hatósági szerv szerint félő, hogy

a légicsapás által okozott károk a humanitárius segélyeket szállító légi járatok bejutását is akadályozni fogják.

Jemenben több mint három éve polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját. Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak.

Az ENSZ a zárlat megerősítése óta többször figyelmeztetett: az utóbbi évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet, ha az arab koalíció továbbra is fenntartja a blokádot.