Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma

A mentőhajók két nap alatt 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből.
Vágólapra másolva!
Az előző évhez képest 64 százalékkal kevesebben, összesen 156 ezren lépték át illegálisan az Európai Unió határait az év első kilenc hónapjában, Spanyolországban azonban megduplázódott az illegális határátlépések száma a vizsgált időszakban - közölte az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ügynökség szerint, idén szeptemberben az Európai Unióba tartó négy fő migrációs útvonalon közel 14 ezer illegális határátlépést észleltek.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, Olaszországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések a tavalyi adatokhoz képest mintegy kétharmadával csökkentek, de valamivel magasabb értéket mutattak az előző hónapban mérthez képest.

Az útvonalon az év első kilenc hónapjában közel 105 ezer határátlépést jegyeztek fel.

A Földközi-tengerből kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. 2017. júniusában a mentőhajók több mint 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

A migrációs útvonalon főként tunéziaiak, algériaiak, nigériaiak, elefántcsont-partiak és guineaiak érték el az uniós partokat.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon mintegy 1800-an érték el Spanyolországot szeptemberben. Ez egynegyedes emelkedést jelent az augusztusban regisztráltakhoz képest.

Az év első kilenc hónapjában ugyanakkor megduplázódott, közel 15 ezerre nőtt ez az adat a tavalyiakhoz viszonyítva. Az érintett útvonalon főként marokkóiak, elefántcsont-partiak és algériaiak érkeztek Európába.

Görögországba tartó migránsokat szállító hajót kísérnek a görög parti rendőrség hajói. Forrás: AFP/Aris Messinis


A Földközi-tenger keleti medencéjében Görögországba közel 6 ezren érkeztek szeptemberben, amely egyötödös emelkedést mutat az augusztusi adatokhoz képest.

Az év első kilenc hónapjában mintegy 27,5 ezren érték el a görög partokat, amely azonban 84 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az útvonalon főként szíriaiak, irakiak és afgánok érkeztek Európába.

Az uniós ügynökség jelentése nem részletezte a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések számát. Ugyanakkor megjegyezte, az érintett hatóságok szeptemberben viszonylag kevés szabálytalan határátlépést regisztráltak, amely a régió országai közötti ellenőrzési együttműködésnek köszönhető.