Már tüntetés alatt is lopnak Ukrajnában

Ukrajna, tüntetés, Kijev, parlament
Tüntetők a rohamrendőrök által használt pajzsokkal
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek kirabolták az ukrán nemzeti gárdát a kijevi parlament tőszomszédságában – jelentette be Szerhyj Knyazev, az ukrán rendőrfőkapitány.
Vágólapra másolva!

Az elkövetők akkor hatoltak be a katonaság által a Ráda közelében kialakított bázisra, amikor a törvényhozás épülete előtt épp az első összecsapások zajlottak a tüntetőkkel. Knyazev nem részletezte, hogy a tolvajok pontosan milyen vagyontárgyakat zsákmányoltak a nemzeti gárdistáktól.

A kijevi tiltakozó akciók színhelyén jelenlévő újságírók viszont beszámoltak róla, hogy a tüntetők birtokában több tucat olyan pajzs jelent meg, mint amilyet a rohamrendőrök használnak. A tömegoszlatás során alkalmazott eszközöket a beszámolók szerint az egyik őrizet nélkül hagyott katonai jármű oldalához támasztva találták meg civil aktivisták.

Tüntetők a rohamrendőrök által használt pajzsokkal Forrás: Kristina Berdinskikh

Sajtótájékoztatóján Knyazev elmondta, hogy az ügyben feljelentés született, és a rendőrség nyomozást indított – írja az UNIAN.

Az ukrán legfelső tanács környékén kedden gyűlt össze többezres tömeg. Az ellenzéki pártok és különböző civil mozgalmak által szervezett tüntetés résztvevői azt követelik, hogy a korrupcióellenes törvények, a képviselői mentelmi jog megszüntetésének és a választási törvények kérdése élvezzen prioritást az egészségügyi reformmal szemben a Ráda jelenlegi ülésszakán.

A tiltakozók sátortábort vertek fel a törvényhozás épülete előtt. Rendőrségi beszámolók szerint a megmozdulás egyelőre békésnek mondható, bár szerdára virradó éjjel kitört néhány csetepaté a parlament köré vont kordon kerítésének birtoklásáért.

Palkó István

Forrás: https://www.unian.ua/politics/2193111-pid-chas-mitingu-pid-radoyu-pograbuvali-natsgvardiytsiv-knyazev.html