Már mintegy 700 cég helyezte át székhelyét Katalóniából

Vágólapra másolva!
Ebben a hónapban már 691 cég helyezte át társasági székhelyét Katalóniából Spanyolország más területére – közölte Ana del Valle, a spanyol kereskedelmi nyilvántartó igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az adatok szerint

október első két hetében annyi vállalat döntött társasági székhelyének megváltoztatásáról, mint tavaly egész évben.

A legtöbben, 212 cég, október 9-én hozták meg a döntést, egy nappal a katalán parlament rendkívüli ülése előtt, amelytől sokan azt várták, hogy kinyilvánítják Katalónia függetlenségét.

Ana del Valle szerint a vállalatok a jogbiztonságra hivatkozva távoznak Katalóniából.

A spanyol törvények értelmében alkotmányellenes október 1-i katalán függetlenségi népszavazás másnapján egymás után jelentették be a cégek, hogy elköltöztetik székhelyüket Katalóniából.

A spanyol kormány október 6-án rendeletet fogadott el, amelyben megkönnyítette a folyamatot, így a részvényesi közgyűlés jóváhagyása nélkül a cégek igazgatótanácsa is dönthet a székhely megváltoztatásáról.

Mindez Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték, amelyeket a vállalatok az új székhelyükön fizetnek meg a jövőben.

A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatást gyakorol a helyi gazdaságra, ami ráadásul beláthatatlan ideig eltarthat, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni a veszteségeket.

A távozók között van például a Caixabank, amely Spanyolország harmadik legnagyobb pénzintézete.