EJEB: Önkényesen ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust Oroszországban

politics Horizontal Russian opposition leader Alexei Navalny speaks after a hearing in a court in Moscow, late on June 12, 2017. 
A Russian court sentenced Kremlin critic Alexei Navalny to 30 days behind bars.  / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Alekszej Navalnijt idén háromszor is letartóztatták amiatt, hogy nem engedélyezett, korrupcióellenes témájú tüntetéseket kezdeményezett.
Vágólapra másolva!
Önkényesen ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust és testvérét, Oleget 2014-ben Oroszországban; az ellenük csalás és pénzmosás miatt indított eljárás túlzó, tisztességtelen és észszerűtlen volt, a hatóságok kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot – mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).
Vágólapra másolva!

A Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójának számító ellenzéki ügyvéd három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fivérét pedig ugyanilyen időtartamú letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát.

A szóban forgó orosz cég pénzügyi igazgatója azt közölte, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek el az elítéltek miatt.

A strasbourgi székhelyű bíróság megállapította, hogy az orosz hatóságok több ponton, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, illetve a törvényi rendelkezés nélküli büntetés kiszabásának tilalma vonatkozásában is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ezért fejenként 10 ezer eurós kártérítést és összesen mintegy 63 ezer euró perköltséget ítélt meg a panaszosoknak.

Alekszej Navalnij Forrás: AFP/Vasily Maximov

A bírói testület egy hasonló ügyben tavaly kimondta: az orosz hatóságok önkényesen, "gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért" ítélték el 2013-ban Navalnijt, akire ötéves börtönbüntetést szabtak ki, mert a vádak szerint 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek ő volt az egyik tanácsadója.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő törvényszékhez az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, a keddi döntés azonban még nem jogerős, Moszkva ráadásul nemrégiben bejelentette, hogy nem fogja elismerni a bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az ET parlamenti közgyűlésében, melyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.