Lemondott az osztrák kormány

2017.10.17. 14:10

Az osztrák kormány kedd délelőtt benyújtotta lemondását Alexander Van der Bellen államfőnek, aki a hagyományoknak megfelelően felkérte Christian Kern kancellár kabinetjét arra, hogy ügyvezetőként lássa el feladatát az új kormány megalakulásáig.

Az elnök újra hangsúlyozta az átfogó, minden pártot felölelő párbeszéd szükségességét a koalíciós tárgyalások során. Van der Bellen pénteken valószínűleg a választásokon a legtöbb voksot szerző, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét, a 31 éves Sebastian Kurzot bízza meg kormányalakítással.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és kancellárjelöltjeForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az elnök azt ígérte, hogy alaposan megvizsgálja a leendő kormány politikai céljait és személyi javaslatait. Van der Bellen szerint az európai alapértékeknek kell iránytűként szolgálniuk a jövőre nézve. A politikus leszögezte: ügyelni fog rá, hogy a kormányalakítás során Ausztria és népe érdeke elsőbbséget élvezzen a pártok taktikázásával szemben.

Strache kéri a belügyminiszteri posztot

Eközben Heinz-Christian Strache egy bécsi elnökségi ülés előtt az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) követelte a belügyminiszteri posztot. Strache ezt azzal indokolta, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely kiemelt figyelmet fordít a biztonsági kérdésekre. "Az a célunk, hogy a leendő kormányban keresztülvigyük politikai céljainkat" - tette hozzá a bécsi politikus. Strache elmondta, hogy a kívánt eredmény híján pártja kész ellenzékből folytatni a politizálást, de minden áron hű marad elveihez.

Legfrissebb adatok szerint a vasárnapi választásokon az ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a 26,9 százalékát, az FPÖ pedig a 26 százalékát szerezte meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK