Továbbra is szabadlábon védekezhet a zendüléssel gyanúsított katalán rendőrfőnök

Vágólapra másolva!
Továbbra is szabadlábon védekezhet Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök, akit zendüléssel gyanúsítanak - döntött hétfőn a spanyol központi büntetőbíróság Madridban, elutasítva ezzel az ügyészség kérelmét a rendőri vezető előzetes letartóztatására.
Vágólapra másolva!

Carmen Lamela bíró megelőző intézkedéséként útlevelének leadására kötelezte a rendőrfőnököt, aki nem hagyhatja el az ország területét, és 15 naponta jelentkeznie kell a bíróságon.

A központi büntetőbíróság néhány héttel ezelőtt indított eljárást zendülés bűncselekményének gyanújával,

először még a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál történt szeptember 20-i tüntetés miatt. Akkor az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

A csendőrség állítása szerint segítséget kért a katalán rendőrségtől, akik ezt azonban csak többszöri kérésre, és sokára teljesítették.

Trapero október 4-én tett először vallomást az ügyben, amelyet azóta kibővítettek az október 1-i illegális katalán függetlenségi népszavazás eseményeivel is.

A bíróság azt vizsgálja, hogy a katalán rendőrség szándékosan volt-e "tétlen", noha bírói utasítást kapott a voksolás megakadályozására, és ebben milyen szerepe volt a rendőri vezetőnek.

Az ügyészség Traperot a függetlenség elérésére irányuló terv "végrehajtó karjának" nevezte, és ezért kérte előzetes letartóztatását.

A spanyol büntetőtörvény alapján zendülés bűncselekményéért 8 és 15 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Az eljárásban gyanúsított Teresa Laplana, a katalán rendőrség intendánsa is, akinek esetében a bíróság ugyanolyan megelőző intézkedéseket határozott meg, mint a rendőrfőnöknél.
Gyanúsított mások mellett Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) valamint Jordi Cuixart, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetője is, akik a szeptember 20-i tüntetést szervezték és koordinálták.