Az USA jövő év végén kilép az UNESCO-ból

2017.10.12. 17:11

Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, a szervezet Izrael-ellenessége miatt lépnek ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből.

Az amerikai külügyi közlemény szerint a 2018. december 31-től hatályos döntés meghozatala "nem volt könnyű". Az amerikai álláspont szerint a szervezetnek "alapvető reformokra van szüksége".

Az USA megfigyelői státuszt akar majd fenntartani az ENSZ párizsi székhelyű szervezetében.
Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. Emiatt az USA 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.

Az UNESCO-főigazgató sajnálja

Mély sajnálatát fejezte ki Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a kilépés miatt.

Az USA kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára - reagált a főigazgató az Egyesült Államok bejelentésére.