Donald Trump nem akar atomháborút

Horizontal US President Donald Trump speaks during the announcement of a a newly designed, Made in America pharmaceutical glass bottle jointly developed by Merck, Pfizer and Corning during a Made in America Week event in the Roosevelt Room of the White Ho
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter vasárnap az észak-koreai válságról beszélve kijelentette, Donald Trump elnök nem akar atomháborút.
Vágólapra másolva!

Steve Mnuchin az ABC televízió This Week című szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában mondta el véleményét.

- mondta. Szerinte azonban Donald Trump készen áll arra, hogy mind katonai, mind gazdasági eszközökkel megvédje az Egyesült Államokat a phenjani nukleáris fenyegetéstől.

Forrás: AFP/Saul Loeb

"Az elnök már korábban leszögezte, hogy minden megoldás az asztalon van, sok lehetőséget vázoltak fel neki, és a megfelelő időben meghozza a döntést" - mondta Steve Mnuchin.

Donald Trump a múlt héten írta alá azt az elnöki rendeletet, amely kiterjesztette az Észak-Korea elleni szankciók körét.

Mnuchin e büntető intézkedéseket vasárnap a valaha hozott legerősebb szankcióknak minősítette. Azt mondta, a szankció csak a cselekvés egyik formája: "A másik forma a katonai, megint másik forma a gazdasági cselekvés, és az elnök valamennyi eszközt igénybe veszi majd."

Az amerikai elnök a héten az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján elmondott beszédében a többi között azt mondta, hogy

az Egyesült Államok "teljesen megsemmisíti" Észak-Koreát, amennyiben arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit.

Válaszként Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter szombaton - szintén az ENSZ-közgyűlés ülésszakán – bejelentette, hogy az Egyesült Államok elleni rakétatámadás elkerülhetetlen, és azt is mondta, Észak-Korea arra készül, hogy hidrogénbombát robbantson a Csendes-óceán felett.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétafelbocsátásáról szóló televíziós híradást néznek emberek a phenjani központi pályaudvaron 2017. szeptember 16-án, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Steve Mnuchin az ABC televíziónak adott interjújában "hihetetlennek" nevezte az észak-koreai fenyegetést. "Ez a bejelentés arról szól, hogy valaki kísérleteket folytat nukleáris fegyverekkel, hidrogénbombával, amely drámaian pusztítóbb hatású, mint amilyet valaha is bevetettek. Ez a bejelentés arról is szól, hogy ballisztikus rakétát küldenek a japán légtér fölé. Ezt a továbbiakban nem fogjuk megengedni, az elnök világosan megmondta".