Kurd elnök: a kurdok kitartanak a függetlenségi népszavazás mellett

Vágólapra másolva!
Az iraki kurdok megtartják a szeptember 25-én esedékes népszavazást az autonóm Kurdisztán régió függetlenségéről - jelentette ki Maszúd Barzani kurd elnök Erbíl közelében tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint az iraki kurdok tárgyalásokat kezdeményeznek a síita vezetésű bagdadi kormányzattal, hogy végrehajtsák a referendum várható, függetlenséget támogató eredményét, még akkor is, ha ez két vagy több évet venne igénybe.

- hangoztatta Barzani. Elmondta:


A kurd vezető hozzátette:

Barzani azt is hangsúlyozta:

Barzani szerint harcosaik,

a kurd pesmergák továbbra is készek kíváló együttműködését folytatni az iraki hadsereggel.

Barzani emellett igyekezett eloszlatni Irak szomszédjainak, Törökországnak és Iránnak az aggályait, miszerint a referendum felboríthatja a térségbéli egyensúlyt. Ezzel összefüggésben

ígéretet tett, hogy nem kívánja a térség határait újrarajzolni, s megfogadta a nemzetközi határokra vonatkozó szabályok betartását.


- mondta Barzani, emlékeztetve a nemzetközi közösséget a kurdok szerepére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcára. "Csak függetlenséggel biztosíthatjuk jövőnket" - tette hozzá.
Szeptember 25-én tartanak népszavazást az autonóm Kurdisztán régióban és a kurdok ellenőrzése alatt álló vitatott területeken, a többi között az olajban gazdag Kirkukban, amelyek feletti befolyásért erős a versengés Bagdad és Erbíl között. A külföldön élő iraki kurdok már szombattól leadhatták elektronikus úton voksukat.

Irak mellett Törökország és Irán, de Szíria is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását.

Ismételten hangoztatták, nem fogják engedni, hogy a kurdisztáni regionális kormány kikiáltsa a függetlenséget a belátható jövőben.