A spanyol rendőrség házkutatást tartott katalán minisztériumokban

Oriol Junqueras, Katalónia, Spanyolország, Függetlenségi Népszavazás, Referendum
Barcelona, 2017. szeptember 7. Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök aláírja Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot Barcelonában 2017. szeptember 6-án. Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. A referendumra október 1-jén kerül sor. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)
Vágólapra másolva!
Razziák, lefoglalt dokumentumok, tiltakozások – az október elsejére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás közeledtével egyre nő a fesztültség Spanyolországban. Az alkotmánybíróság által illegálisnak minősített referendum előtt 11 nappal a spanyol rendőrség házkutatást tartott katalán kormányzati épületekben, szavazólapokat foglaltak le, és több tisztviselőt is őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

A spanyol hatóságok házkutatást tartottak több katalán kormányépületben (helyi szinten minisztériumokban) az október 1-jére kitűzött függetlenségi népszavazáshoz kapcsolódó dokumentumokat keresve. A rendőrség eljárása jogosnak számít, mivel a spanyol alkotmánybíróság nem engedélyezte a népszavazást, így a már korábban lefoglalt szórólapok, brossúrák, plakátok és a most talált szavazólapok is illegálisnak minősülnek. Ezzel párhuzamosan 12 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát.

Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök aláírja Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot Barcelonában 2017. szeptember 6-án. Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. A referendumra október 1-jén kerül sor. (MTI/EPA/Alejandro Garcia) Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Oriol Junqueras, a katalán alelnök szerint ezzel együtt nemcsak a régió intézményeit, hanem a lakosait is megtámadták. Ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián és sérti az állampolgárok alapvető jogait - érvelt. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze. Több kormányzati épület előtt pedig tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen.

Az október elsejére kitűzött függetlenségi népszavazást a katalán vezetőség - az alkotmánybíróság döntése ellenére - mindenképpen meg akarja rendezni. Junqueras kedden azt vallotta, hogy van erőforrásuk finanszírozni a referendumot, nem fognak spanyol központ erre fordítani. A döntés körülbebül 7.5 millió embert érintene.