Pedofil ügyek miatt kell a bíróság elé állnia az egyik legbefolyásosabb francia katolikus vezetőnek

Vágólapra másolva!
Bíróság előtt kell felelnie Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek, akit pedofil papok áldozatai azzal vádolnak: 25 évvel ezelőtt tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak - jelentette be kedden az illetékes bíróság.
Vágólapra másolva!

Az érsek és hat további egyházi vezető ellen 2018. április 4. és 6. között folytatják le a pert, amelyet egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezett.

A meggyanúsított pap, aki ellen jelenleg is folyik a nyomozás, csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget.

2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy

1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket.

Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük

Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Az ügy másfél éve akkora botrányt váltott ki Franciaországban, hogy a katolikus egyház jelezte: mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is, s a francia püspöki konferencia a pedofília elleni harc érdekében több intézkedésről is döntött.

Ezzel párhuzamosan pedig az ügyészség papi pedofília elhallgatása és segítségmegtagadás miatt indított vizsgálatot a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük az érsek ellen is. Miután a nyomozást vádemelés nélkül 2016. augusztus 1-én lezárták,

a panaszosok májusban közvetlenül a bírósághoz fordultak, amely elrendelte a per lefolytatását az érintett egyházi vezetők ellen.