Aung Szan Szú Kji a vétkesek felelősségre vonását ígérte

politics Horizontal Myanmar's State Counsellor Aung San Suu Kyi delivers a national address in Naypyidaw on September 19, 2017.
Aung San Suu Kyi said on September 19 she "feels deeply" for the suffering of "all people" caught up in conflict scorching thro
Aung Szan Szú Kji
Vágólapra másolva!
Elítélte a kisebbségi rohingyák elleni jogsértéseket, és a vétkesek felelősségre vonását ígérte Aung Szan Szú Kji mianmari vezető kedden a nemzetéhez intézett beszédében.
Vágólapra másolva!

A Nobel-békedijas politikus a parlamentben felszólalva kijelentette, hogy Mianmar nem tart a nemzetközi vizsgálattól, és elkötelezett abban, hogy tartós megoldást találjon a konfliktusra. A hatóságok készek megkezdeni azoknak a menekülteknek az ellenőrzését, akik vissza akarnak térni az országba - mondta.

Aung Szan Szú Kji Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Szú Kji most első ízben intézett beszédet honfitársaihoz azóta, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt elszabadult az erőszak a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió jogfosztott muszlim rohingya él. A rohingya felkelők rendőrőrsöket támadtak meg, amire a hadsereg "tisztogató akcióval" válaszolt, amit az ENSZ az etnikai tisztogatás tankönyvi példájának minősített.

Az erőszakcselekmények eddig mintegy 400 halálos áldozatot követeltek, és több mint 410 ezer rohingya menekült el a szomszédos Bangladesbe. Szú Kjit nemzetközi bírálatok özöne érte, amiért nem állítja le az erőszakcselekményeket.