Sokkal nagyobb atombombát robbantott Észak-Korea, mint eddig hitték

KIM Dzsong Un, Észak-Korea, rakétakísérlet, Japán
Tokió, 2017. augusztus 29. Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. augusztus 29-én, miután Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott. A képernyőn Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látható. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Amerikai szakértők szerint nem 100, hanem 250 kilotonnás volt a nukleáris robbanás ereje. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy hidrogénbombával kísérletezett-e Kim Dzsongun.
Vágólapra másolva!

Az amerikai 38 North nevű amerikai-koreai intézet kedden közölte a föld alatti atomrobbanás okozta földrengésről készített legújabb számításokat. A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet és a norvég NORSAR intézet 5,8-ről

6,1-re módosította a földrengés erejét.

Ez azért lényeges, mert arra lehet következtetni, hogy a felrobbantott nukleáris fegyver ereje legalább tizenhatszorosa volt az 1945-ben Hirosimára ledobott atombombának.

Még nem tudják, tényleg hidrogénbomba volt-e

Még vizsgálják, hogy valóban termonukleáris robbanás volt-e, mint azt Észak-Korea állította. Egyelőre egyetlen külföldi forrás sem erősítette meg, hogy hidrogénbombát robbantott volna Észak-Korea, de a szakértők a robbanás erejéből erre következtetnek.

Forrás: AFP/Str

A nukleáris biztonságért felelős dél-koreai bizottság szerdán közölte, hogy xenon-133-as radioaktív gázizotóp nyomait fedezte fel a légkörben, de ebből sem lehet pontosan megállapítani, mekkora lehetett a robbanás ereje.

A lakosságra és a környezetre nem jelent veszélyt

a radioaktív gáz megjelenése a légkörben.

A xenon a természetben elforduló színtelen, szagtalan nemesgáz, amelyet például ív- vagy villanólámpákban, lézerekben használnak. A sugárzó izotópjai azonban kizárólag mesterségesen állíthatók elő, és maghasadáskor is keletkeznek.

Dél-Korea minden eshetőségre felkészült

A dél-koreai légierő szerdán közölte, hogy először hajtott végre éleslövészetet a Taurus típusú nagy hatótávolságú lopakodó robotrepülőgépével, amely a koreai válság esetén erősíteni fogja a hadsereg képességét megelőző csapásmérésekre.

Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az ENSZ BT hétfőn újabb egyhangú határozatban

további szankciókat szavazott meg

Észak-Korea ellen. A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot, és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. 2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse az ázsiai kommunista diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és kísérleti robbantásaiért.

Az észak-koreai külügyminisztérium szerdai közleményében elutasította az újabb szankciókat.