Újabb tojás termékeket vontak ki a forgalomból Franciaországban

Doornenburg, 2017. július 28. Egy férfi ellenőrzi a rekeszekben sorakozó friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Vágólapra másolva!
Franciaországban újabb négy, fipronilla, az az növényvédőszer hatóanyagával, szennyezett, belga és holland tojásokból készített tésztafajtát vontak ki a forgalomból - derül ki a francia agrártárca szerdán közzétett listájából.
Vágólapra másolva!

Eddig 22, belga vagy holland szennyezett tojásból készült terméket vontak ki a forgalomból,

de ez az első alkalom, hogy hazai gyártású élelmiszerek forgalmazási engedélyét vonta be az illetékes francia hatóság. A Franciaországban gyártott termékek is holland vagy belga tojásból készültek.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A betiltott termék közül három burgonyalángos-, egy pedig gofritészta-márka

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a termékekben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék, így fogyasztásuk nem jelentett egészségügyi kockázatot, ettől függetlenül

elrendelték kivonásukat a forgalomból,

mert a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak fipronilt. A listát azokról a termékekről, amelyek a megengedettnél nagyobb koncentrációban tartalmaznak fipronilt, fokozatosan frissíti honalapján a tárca.

A fipronil növényvédőszer hatóanyag

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként.

Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható.

Több európai uniós tagállamba is került szennyezett tojás, tojástermék. Eddig legalább 17 uniós és két európai unión kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak.