Netanjahu Putyinnak: Irán növekvő szíriai jelenléte az egész világot fenyegeti

German Foriegn Minister Steinmeier in Israel foreign politics palestine israel Benjamin Netanjahu SQUARE FORMAT
Benjámin Netanjahu
Vágólapra másolva!
Irán növekvő szíriai szerepe fenyegetést jelent Izrael, a Közel-Kelet és az egész világ számára - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.
Vágólapra másolva!

- mondta az izraeli miniszterelnök a dzsihadista terrorszervezetre utalva, amely elsősorban Irak és Szíria területén vetette meg a lábát.

Benjámin Netanjahu Forrás: AFP/DPA/Jens Buttner

"Egyetlen percig sem feledhetjük, hogy Irán minden nap Izrael megsemmisítésével fenyegetőzik. Terrorszervezeteket fegyverez, támogatja és kezdeményezi a terrort" - tette hozzá.
Netanjahu egyúttal arra figyelmeztetett, hogy

Teherán jó úton halad az Irak és Jemen feletti ellenőrzés megszerzése felé,

ahogy azt Libanonban nagyrészt gyakorlatilag már megtette.

Putyin nem reagált a kamerák előtt

Putyin a találkozó tévékamerák előtt folytatott része során nem foglalt állást az ügyben. Megelégedettségét fejezte ugyanakkor ki azzal, hogy a két ország között "hatékony együttműködési mechanizmus alakult ki, egyebek között a legfelső szinten". Méltatta az orosz-izraeli kapcsolatok fejlődését, ami szerinte személyesen Netanjahunak is köszönhető.Moszkva 2015-ben avatkozott be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán, döntését az iszlamista terrorizmus elleni összefogás szükségességével indokolva.

Oroszország, miközben fellépését Iránnal és a libanoni Hezbollah síita milíciával is koordinálja, Izraellel is egyeztet.

Az elmúlt hónapokban - Ankara és Teherán mellett - Moszkva kulcsszerepet játszott a "feszültségmentesítésre" szolgáló övezetek létrehozásában Szíria területén.

Izrael - az iráni nukleáris programmal szembeni aggályainak hangoztatása mellett - attól tart, hogy ezen zónák kialakítása alkalmat nyújt a nagyobb létszámú iráni és Hezbollah-erők ottani állomásoztatására.
Ugyanakkor, mint az izraeli légierő parancsnokának egy múlt heti nyilatkozatából kiderült, a zsidó állam harci gépei Szíriában a polgárháború során mintegy száz alkalommal támadták meg a Hezbollah fegyverszállítmányait, anélkül, hogy nyilvános reagálást váltottak volna ki Moszkvából.