Csehország szigorítaná a gazdasági migránsok befogadási feltételeit

nk20150209
Cseh rendőr az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok egyikével beszél a macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gevgelija vasútállomásán
Vágólapra másolva!
Csehország szigorítani akarja a gazdasági migránsok befogadásának feltételeit. Az új törvénymódosítás célja, hogy a külföldiek könnyebben integrálódhassanak a társadalomba és ne jelentsenek biztonsági kockázatot.
Vágólapra másolva!

Eddig egyetlen egy kötelességük volt a Csehországba érkező gazdasági migránsoknak, mégpedig, hogy vizsgát tegyenek a cseh nyelvből. Alapvető elvárás volt hogy tudjanak írni, beszélni és olvasni csehül.

Cseh rendőr az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok egyikével beszél a macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gevgelija vasútállomásán Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

A jövőben viszont integrációs tanfolyamon kell részt venniük ingyenesen, ám ha nem végzik el, akkor több ezer koronára is megbüntethetik őket.

– mondta Ondrej Benesík, képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának az elnöke.

A politikus óvatosságra is figyelmeztetett,

nehogy a túlzott szigorral olyan személyeket is elutasítsanak, akikre az államnak nagy szüksége lenne.

A belügymiisztérium javaslata szerint ezeket az integrációs feladatokat és központokat ne civil szféra hanem az állam működtesse.

A kormány a módosítások alapján lehetőséget kapna arra, hogy kvótákban határozza meg, hány szakemberre van szükség bizonyos szakmákban.

- mondta Benesík.