Buszmegállóba hajtott egy autó Marseille-ben

buszmegállóba hajtott egy autó, Marseille
French forensic police officers search a vehicle following a car crash in the southern Mediterranean city of Marseille on August 21, 2017. At least one person has died in Marseille after a car crashed into people waiting at two different bus stops in the southern French port city, police sources told AFP, adding that the suspected driver had been arrested afterwards. The police sources, who asked not to be identified, did not say whether the incident was being treated as a terror attack or an accident. / AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
Vágólapra másolva!
Lopott furgonnal hajtottak bele két buszmegállóba is délelőtt a franciaországi Marseille-ben. Egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült. A sofőrt őrizetbe vették, ismert volt a rendőrség előtt. A rendőrség és az ügyészség szerint nem terrorcselekmény történt.
Vágólapra másolva!

Buszmegállóban várakozók közé hajtott egy furgon Franciaországban, Marseille-ben - közölte a helyi rendőrség. A BBC szerint a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak távol az incidens helyszínétől.

Az eset délelőtt 9 óra 20 perckor történt a város 11. kerületében, Valentine-ben, amikor egy fehér színű, lopott Renault Master pickup vágódott a buszmegállóba.

Az ott várakozó, egyetlen ember, egy 42 éves nő meghalt. A 35 éves sofőrt a rendőrség letartóztatta.

Az incidensek színhelyétől néhány kilométernyire, a Régi kikötőnél vették őrizetbe és kihallgatták. Indítéka egyelőre nem ismert.

A rendőrség hétfő délután kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna.

"A terrorista indíttatást teljesen kizárhatjuk"

- mondta egy nevének elhallgatását kérő rendőri vezető. Állásfoglalását megerősítette Franciaország második legnagyobb városának ügyésze, Xavier Tarabeux is, akit a Le Monde című napilap idézett internetes kiadásában.

A rendőrség korábban közölte, hogy az autót vezető férfit ismerték, követett már el kisebb bűncselekményeket, és egy pszichiátriai klinika levelét találták nála, így "ezen a nyomon indulnak el".

Az eset a Vieux-Port-nál, a régi kikötőnegyedben történt. Ez a tengerparti öböl a turisták által leginkább kedvelt városrész, főleg, mert az elszaporodó bűnözés és a maffialeszámolások miatt az idegenforgalom gyakorlatilag teljesen kiszorult Marseille más területeiről. A kikötőnegyedben viszont kis túlzással egymást érik a szállodák és az éttermek.

A helyszínt lepedővel takarták el a hatóságok Forrás: AFP/Boris Horvat

A francia rendőrség arról tájékoztatott, hogy korábban, 8 óra 10 perckor egy másik hasonló incidens is történt ma Marseille-ben, még pedig a 13. kerületben.

Itt egy személy, egy 29 éves nő súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövető motivációiról egyelőre nem lehet biztosat tudni, az viszont tény, hogy a férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: korábban lopás, kábítószerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

A Le Figaro arról ír, hogy a La Tronche településen 1982-ben született, francia állampolgárságú sofőr pszichés problémákkal is küszködött. Mindenesetre az első, szintén szándékosnak tűnő akció alig 50 perccel előzte meg a másodikat.

Ezzel a furgonnal gázoltak bele két buszmegállóba is Forrás: AFP/Bertrand Langlois

Korábban Xavier Tarabeux marseille-i államügyész azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy "egyelőre nincs olyan eleme az esetnek, amelyből arra lehetne következtetni, hogy terrortámadás történt volna". A furgon vezetőjének a kihallgatása jelenleg is zajlik, Tarabeux azt is hozzátette, hogy olyan dokumentumokat találtak a letartóztatott férfinél, amelyek pszichiátriai kezelésre utalnak.

AZ AFP helyszínen tartózkodó munkatársának jelentése szerint, Vieux-Port területe teljes egészében hatósági zár alatt van, rendőrök, katonák és tűzoltók lepték el a környéket.