Lelőtték a furgonnal gyilkoló barcelonai terroristát

lelőtték a barcelonai gázolás elkövetőjét
Members of TEDAX-NRBQ (Technician Specialist in Deactivation of Explosive Artifacts) on the site where Moroccan suspect Younes Abouyaaqoub was shot on August 21, 2017 near Sant Sadurni d'Anoia, south of Barcelona, four days after the Barcelona and Cambrils attacks that killed 15 people. Spanish police said on August 21, 2017 that they have identified the driver of the van that mowed down pedestrians on the busy Las Ramblas boulevard in Barcelona, killing 13. The 22-year-old Moroccan Younes Abouyaaqoub is believed to be the last remaining member of a 12-man cell still at large in Spain or abroad, with the others killed by police or detained over last week's twin attacks in Barcelona and the seaside resort of Cambrils that claimed 14 lives, including a seven-year-old boy. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Spanyol sajtóértesülések szerint ma délután a rendőrség lelőtte a múlt heti barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetőjét. A katalán rendőrség meg erősítette a hírt, és Twitteren közölte, hogy Subirats régióban hatósági akció zajlik. Junesz Abujakub robbanóövet viselhetett, amikor rendőrség tüzet nyitott rá, ezért tűzszerész-robotot is bevetettek a helyszínen. 
Vágólapra másolva!

A katalán rendőrség Twitteren közölte, hogy az a személy, akit agyonlőttek a subiratsi incidensben, Junesz Abujakub, a barcelonai terrortámadás értelmi szerzője.

A katalán rendőrség hétfőn más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó furgont vezette.

Hétfő késő délután a spanyol sajtó rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a terroristát Barcelonától 30 kilométerre nyugatra, Subirats közigazgatási régiójában lelőtték.

Egybevágó híradások szerint Abujakub robbanóövet viselt, és mikor tüzet nyitottak rá, azt kiabálta, hogy

Az El Pais arról számolt be, hogy járókelők értesítették a rendőröket, hogy látták a veszélyes terroristát. A hatóságok ez után vonultak ki a helyszínre (az incidens Sadurní d'Anoia városában történhetett a feltételezések szerint) és csaptak le a férfira.

A katalóniai rendőrség által közreadott kombókép a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakubról Forrás: MTI/EPA/EFE/Katalóniai rendőrs/-------------------

A "Cadena Ser" névre hallgató, helyi rádióadó idézte a barcelonai rendőrség tweet-jét, amelyben megerősítették, hogy hatósági akció zajlik a területen. A rendőri erők arról is posztoltak, hogy tűzszerész robotot vetettek be, hogy leellenőrizzék, valóban van-e robbanóanyag a helyszínen.

A híradásokban ugyanakkor ellentmondás figyelhető meg, több orgánum is tényként közli, hogy a lelőtt férfi Junesz Abujakub, de a spanyol merényletek kapcsán fontos hírforrásként működő "La Vanguardia" arról ír, hogy a 22 éves merénylőt őrizetbe vették. A spanyol rendőrség eddig hivatalosan nem erősítette meg egyik verziót sem, arra viszont mindenkit megkért, hogy ne osszon meg a világhálón a rajtaütéssel kapcsolatos információkat.

A helyszínről készült egyik első felvétel Forrás: AFP/Lluis Gene

Ámokfutás Barcelonában

Barcelona mindig pezsgő sétálóutcája, a La Rambla 1,2 km hosszú: a Katalónia tértől a tengerpartig tart, nagyjából a közepénél található a híres piac, a La Boqueria. Augusztus 17-én, délután öt óra előtt tíz perccel egy fehér furgon elindult a Katalónia tér felől és cikcakkban haladva igyekezett elütni minél több járókelőt. A La Rambla mindig tömve van turistákkal, és mire a furgon a La Boqueria magasságában egy oszlopnak ütközve elakadt, tizenhárom halott és több mint százharminc sebesült feküdt a sétálóutcán, összesen harmincnégy ország állampolgárai.

Elvontatják a fehér furgont, ami 13 embert gázolt halálra Forrás: AFP/Josep Lago

Egy imám szervezett terrorista sejtet?

Kábítószer-csempészetért két éves börtönbüntetést kapott és 2012 januárjában szabadult Abdelbak esz-Szatti (45), aki Ripollban lett imám.

A börtönben szoros barátságba került a 2004-es madridi merénylet egyik elkövetőjével.

Március 11-én a spanyol fővárosban négy vonaton egy időben felrobbanó tíz bomba 192 embert ölt meg, több mint 1800-at megsebesített. Ripoll 11.000 lakosú kisváros Barcelonától északra. Itt élt Abdelbak esz-Szatti évek óta, majd augusztus 15-én hirtelen eltűnt a városból, azt hitték róla, hogy visszament Marokkóba. Őt egyelőre nem keresik, de két ember azonosítatlan maradványait találták meg a felrobbant bombagyárban, egyikük akár ő is lehet. Egyelőre még nem lehet kijelenteni, hogy ő volt a terrorista sejt vezére, de az elkövetők radikalizálódása neki köszönhető.

Gázrobbanás Alcanarban

Alcanar tengerparti város tízezer lakossal, kétszáz kilométerre délnyugatra Barcelonától. Itt augusztus 16-án, szerdán gázrobbanás rombolt földig egy házat. Százhúsz gázpalack volt felhalmozva, de a hatóságok nem kezdtek gyanakodni, egy napig még balesetként kezelték az ügyet. A robbanás két embert megölt, hatot pedig megsebesített. Később derült csak ki, hogy a terroristák összesen három furgont béreltek, feltehetőleg ezeket akarták pokolgéppé alakítani a gázpalackokkal. A helyszínen robbanószer maradványait is megtalálták, ebből készült volna a detonátor, ami a gázpalackokat berobbantja.

A robbanás romba döntötte az épületet, ahol a terroristák pokolgépeket akartak előállítani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes

Gázolás Cambrilsban

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka Barcelonától százhúsz kilométerre délnyugatra, Cambrilsban egy Audi A3-as áthajtott egy rendőri ellenőrző ponton, de a következőn már nem sikerült. Hamarosan kiderült, hogy ez is terrortámadás. Az autó felborult, a benne ülő öt ember kimászott belőle, és

késekkel, baltákkal támadt rá a járókelőkre a tengerparti sétányon. Egy nőt késsel öltek meg, a gázolásnak és a késelésnek összesen hat sebesültje van.

A rendőrök agyonlőtték a merénylőket. Néggyel ugyanaz a rendőrnő végzett, akinek személyazonosságát titkolják a hatóságok, hogy megvédjék a dzsihádisták bosszújától. Egyébként ő is azok közé a katalán rendőrök közé tartozott, akinek nem kellett volna szolgálatban lennie azon az éjszakán, de önként jelentkezett, hogy minél több ellenőrző pontot lehessen felállítani.

A terroristák, akiket lelőttek

Moussza Oukabir (17): letartóztatott bátyja állítása szerint ő bérelte a testvére személyijével a gázolásos merénylethez használt furgont. Mohamed Hichami (24): részt vett a teherautó kibérlésében. Omar Hichami (21): Mohamed testvére. Szaid Aalla (20): az ő hitelkártyáját találták meg a cambrilsi gázoláshoz használt autóban. El Husszein Abujakub (19): ő a testvére a barcelonai gázolás végrehajtásával gyanúsított Junesz Abujakubnak. Ezt az öt terroristát merénylet közben likvidálták, tehát teljesen biztos, hogy tagjai voltak a sejtnek. Robbanómellény volt rajtuk, de töltet nélkül. Vagy azért, mert csak a pánik fokozását szolgálták, vagy azért, mert a terroristák robbanóanyaga odaveszett a felrobbant házban. Valószínűsíthető, hogy nem terveztek Cambrilsban merényletet, csak amikor már nem tudtak elmenekülni, akkor próbáltak meg minél több áldozatot ejteni, de egyetlen biztoskezű rendőrnő másodpercek alatt megakadályozta a mészárlást.

Rendőrök a Cambrilsban elkövetett gázolásos merénylet helyszínén Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Akiket letartóztattak

Drisz Oukabir (28): személyi igazolványát megtalálták a fehér furgonba, önként feladta magát a rendőrségen, ahol azt mondta, a még nem nagykorú testvére ellopta az igazolványát, hogy autót bérelhessen. Tizenegy év a korkülönbség a két testvér között, arcképük egyáltalán nem hasonlít egymásra. Mohamed Aalla (27): az ő tulajdonában van az az Audi A3-as, amivel a terroristák végrehajtották a cambrilsi gázolásos merényletet. Arról nem közölt semmit a rendőrség, hogy kölcsönkérte vagy ellopta tőle 20 éves testvére az autót. Mohamed Houli Hemlal: megsérült az alcanari ház felrobbanásakor. Szalh el Karib (34): egy internetkávézó tulajdonosa Ripollban, szerepe egyelőre tisztázatlan az ügyben.

Akiket keresnek

Juszef Aalla: feltehetően részt vett a robbanószerkezetek készítésében, egyelőre tisztázatlan, hogy meghalt-e a robbanásban. Abdelbak Esz-Szatti (45): lehet, hogy ő a robbanás másik áldozata, de az is lehet, hogy szökésben van, például Brüsszelben, ahol megfordult 2016-ban, az ottani merényletek előtt.

A tizenötödik áldozat

A La Boqueria piac biztonsági kameráinak felvételein látható egy napszemüveges, alkatban Junesz Abujakubrához hasonló hasonló személy, aki a gázolásos merénylet utáni percekben átvág a piacon. A spanyol rendőrség szerint Junesz Abujakubra úgy menekült el a helyszínről, hogy gyilkosság árán szerzett gyorsan autót. A tizenhárom a La Ramblán megölt ember, illetve a Cambrilsban halálra késelt nő mellett ő lehet a terroristák 15. áldozata. A La Ramblán halálukat lelő emberek között van egy hétéves ausztrál kisfiú, négy spanyol, két olasz, két portugál, illetve egy-egy belga, amerikai, kanadai és argentin állampolgár. A spanyol áldozatok között pedig volt egy hároméves kisfiú is. Egy magyar állampolgár is megsebesült, a fiatal nőnek eltört a karja, és miután begipszelték, hazaengedték a kórházból.

Barcelona, 2017. augusztus 18. Déli 12-kor százezer ember emlékezett egy perces néma csenddel az áldozatokra. Jelen volt VI. Fülöp spanyol király, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és Carles Puigdemont katalán elnök. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

A terroristák igazából kudarcot vallottak

Természetesen sokkolta az egész világot, ami történt. A La Ramblát mécsesek és virágok borítják. Viszont megállapítható, hogy a terrorista sejt sokkal nagyobb pusztítást tervezett: három, gázpalackokkal teli furgont akartak felrobbantani. A bombagyárosuk nagyon elrontott valamit, az Iszlám Állam által máskor is használt, roppantul instabil TATP nevű robbbanóanyaggal nem tudott szakszerűen bánni.

A sejt tagjai valószínűleg azt hitték, hogy lebuktak, ezért rögtönözték az ámokfutást a La Ramblán,

de nem sikerült végigmenni a sétálóutcán. Cambrilsban pedig egyáltalán nem készültek merényletre, csak felborultak az autójukkal, miközben a rendőri ellenőrzőponton akartak áttörni.

Forrás: MTI/EPA/EFE/David Armengou

Hány ilyen sejt lehet még?

A spanyol titkosszolgálat eredményesen dolgozik, számos merényletet akadályoztak meg a közelmúltban. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben hibáztak-e, ha még a fiatal marokkóiak családja és ismerősei sem sejtették, hogy mekkora baj van.

Ezek a fiatalok normális életet éltek, munkahelyük volt, látszólag beilleszkedtek a társadalomba.

Senki sem gyanakodott rájuk, hiszen olyan arabok bőven vannak, akik olykor megeresztenek egy-egy rasszista megjegyzést a közösségi oldalakon, de attól még nem lépnek kapcsolatba az Iszlám Állammal, hogy robbanóanyaghoz jussanak. Amikor százhúsz gázpalackot találtak egy házban, az nyilván gyanúra adott okot, de nem volt elég információ, hogy milyen irányba induljon meg a nyomozás.