Összefüggés lehet a terrortámadások között

Barcelona terror merénylők
Sapnyolország, 2017. augusztus 18. A spanyol rendőrség által 2017. augusztus 18-án közreadott képen az előző nap Barcelonában és Cambrislban elkövetett gázolásos terrortámadások egyik gyanúsítottja, Said Aallaa. A két merényletben tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapotaa válságos. (MTI/EPA/Spanyol rendőrség)
Vágólapra másolva!
A finn rendőrség nem zárja ki az összefüggést a pénteki turkui késeléses támadás, valamint a csütörtöki és pénteki spanyolországi merényletek között, ilyen irányban is nyomoz lehetséges szálak után.
Vágólapra másolva!

Hétfői közlés szerint a gyanú alapja az, hogy Turkuban és Spanyolországban egyaránt marokkói a fő gyanúsított, csakúgy mint mindkettejük feltételezett cinkosainak többsége.

A fő gyanúsítottak marokkói származásúak

A turkui fő gyanúsított 18 éves, neve Abderrahmán Meska.

Két nőt halálra sebzett késével, további nyolc embert - hat nőt és két férfit - pedig megsebesített. Nevét hétfőn délelőtt hozták nyilvánosságra.

A rendőrség a késeléses támadás további négy, ugyancsak marokkói gyanúsítottjának előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól.

Hogy az utóbbiaknak milyen szerepük lehetett a támadásban, nem közölték. Életkoruk 18 és 28 év között van.

Turku, Finnország, 2017.08.18 Forrás: AFP/Kirsi Kanerva

Időközben nyilvánosságra hozták a Turkuban halálra késelt két nő életkorát: egyikük 31 éves volt, a másik 68 esztendős.

Meska 2016 elején érkezett Finnországba. Előzőleg Németországban volt pár hétig, de ott nem nyújtott be menedékkérelmet, mint ahogy Finnországban tette. Kérelmét a hatóság elutasította.

A finn hírszerzés tudott Meska radikalizálódásáról

A finn hírszerzés hétfőn felfedte, hogy az év elején olyan információt kapott, miszerint Meska radikalizálódott és érdeklődik szélsőséges eszmék iránt.

Konkrét támadási tervekről azonban nem értesült a hírszerzés, ezért nem sorolta a legfontosabb ügyek közé Meskát,

aki nem került fel a "terrorelhárítási célszemélyek" mintegy 350 fős finn listájára sem. A lajstromban szereplőket a hírszerzés figyeli.

A barcelonai gázoló, és társai is marokkóiak

A múlt csütörtöki barcelonai tömeggázolásos merénylet feltételezett elkövetője

a 22 éves marokkói születésű Junesz Abujakub,

akit hétfő kora esti hírek szerint a katalán rendőrség agyonlőtt.

2017. augusztus 21-én lelőtték Junesz Abujakub-t, Sant Sadurni d'Anoia közelében, Barcelonától délre, négy nappal a barcelonai és a cambrils-i támadások után. Forrás: AFP/Lluis Gene
Sapnyolország, 2017. augusztus 18. A spanyol rendőrség által 2017. augusztus 18-án közreadott képen az előző nap Barcelonában és Cambrilsban elkövetett gázolásos terrortámadások gyanúsítottjai. Forrás: MTI/EPA/EFE/Spanyol rendőrség

Abujakub négy feltételezett és letartóztatott cinkosa közül három marokkói.