Emberek közé hajtott egy teherautó Barcelonában

Barcelona, teherautó, gázolás
Vágólapra másolva!
Egy fehér furgon hajtott a tömegbe késő délután a La Ramblán, Barcelona szívében. 13-an meghaltak, és több mint ötvenen megsérültek a város legzsúfoltabb sétálóutcájában. A sofőr egy muszlim férfi, aki a gázolás után elmenekült helyszínről, és egy közeli étteremben ejtett túszokat. Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A legfrissebb információk a cikk végén.
Vágólapra másolva!

Többen épp a lámpánál akartak átmenni, amikor elgázolta őket a fehér furgon. Szemtanúk szerint a kocsi a sétálóutca egyik végénél hajtott fel a zsúfolt útra, majd nagy sebességgel megindult. Az emberek jajveszékelve menekültek, több gyalogost elgázolt a kocsi. Végül egy újságárus bódéjának csapódott neki.

Az Espana Diario szerint eddig 13 halottja van a támadásnak, köztük egy kislány. Az El Periódico szerint 64-en megsérültek, ebből 31 súlyos sérült, a The Local szerint három gyerek is van a sérültek között. Joaquim Forn, a katalán belügyi tanácsos szerint egy halottja és 32 sérültje van a támadásnak, ebből 10 súlyos sérült. Később azonban már ő is 13 halottról, és 50 sebesültről beszélt.

A Lavanguardia szerint a sofőr cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert elüthessen.

Legalább egy tucat mentő érkezett a helyszínre, ahol szemtanúk szerint mindenhol járókelők hevertek a földön. A helyszínt lezárták és kiürítették. Bezártak minden üzletet és lezárták a szállodákat is. A metrót és a vasútállomást is bezárták.

A furgon sofőrje elmenekült. Rendőrségi források szerint nagyon komoly "incidens" történt.

A barcelonai rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet, mivel a sofőr elmenekült a helyszínről - írja a Metro.co.uk. A lap információi szerint két fegyveres berontott a La Boquería piachoz közeli török étterembe, és túszul ejtették a vendégeket. Az MTI szerint az egyik fegyveres, maga a tömegbe gázoló sofőr. A The Local szerint a török étterem neve Luna De Istanbul, amit már körülvettek a rendőrök.

Az Espana Diario szerint a terroristák még továbbra is az étteremben voltak, amikor elengedték a túszokat: először a gyerekeket, majd a nőket, aztán a férfiakat. A rendőrség azonban cáfolta, hogy a merénylők valóban túszokat ejtettek volna.

Földön fekvő sebesültet ápolnak Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott a járdára a katalán főváros, Las Ramblas negyedében. Legalább két ember életét vesztette, sokan megsebesültek Forrás: MTI/AP/Oriol Duran

Egyes források lövöldözésről is adtak hírt, de a rendőrség ezt cáfolta.

A rendőrség megtalálta a másik furgont, amit a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni. Azt a furgont, amivel a támadást elkövették, egy muszlim férfi bérelte.

A Espana Diario azt írta, információik szerint a sofőr egy 170 centis marokkói származású férfi lehet, fehér pólóban volt.

A CBS News szerint a rendőrség már azonosította a gázolót, egy 20 éves férfit. Az El Periódico szerint a férfit Driss Oukabirnek hívják, ő bérelte a furgont. Azt is írták, a rendőrség egy férfit letartóztatott, kettőt még keresnek. A lap újabb információi szerint az egyik menekülő merénylőt agyonlőtték. Az El mundo szerint a férfi néhány kilométerre a támadás helyszínétől áttört egy rendőrségi ellenőrzőpontot, ellenállt az ellenőrzésnek, és a rendőrökre lőtt. Egy rendőr megsérült.

A katalán rendőrség közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Egyes hírek szerint hárman is részt vehettek a terrorcselekményben.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. „A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése.”

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. A szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökség révén tudatta, hogy a harcosai követték el a merényletet válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira.

Cikkünk folyamatosan frissül.