Megfutamodott a Soros-szervezet, összejátszhattak a migránscsempészekkel

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Corriere della Sera a hét elején írta meg, hogy az olasz ügyészség vizsgálatot indított az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű, egyébként Soros Györgyhöz közeli civil szervezet ellen. Az a gyanú, hogy összejátszottak az embercsempészekkel. A szervezet egyik vezetője, Hassiba Hadj Sahraoui tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövettek volna. Szombat este viszont bejelentették, hogy felfüggesztik tevékenységüket az olasz partoknál.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet bejelentése azért meglepő, mert korábban semmilyen kompromisszumot nem akartak kötni az olasz állammal. Most arra hivatkoztak, hogy nem kaptak segítséget Olaszországtól, a líbiai partokhoz közel pedig kifejezett veszélynek vannak kitéve munkatársaik és az ő életüket nem akarják kockáztatni. Vagyis, ezzel magyarázzák tevékenységük felfüggesztését.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Trapani olasz ügyész az olasz napilap szerint a hét elején indított vizsgálatot az MSF ellen.

Az a véleménye, hogy rendszeresen összejátszanak az embercsempészekkel.

Ami cáfolhatatlan tény: az MSF elutasította azt az olasz javaslatot, hogy a civil szervezet hajóin minden esetben legyen egy olasz rendőr, mintegy ellenőrizze, hogy a migránsmentés törvényesen történik-e. Erre az MSF nem volt hajlandó.

Csak az olasz partokhoz 2014 óta 600 ezer migráns érkezett.

Amióta az elmúlt hetekben Olaszország és Líbia koncentráltabban elkezdett együttműködni, csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Ugyanakkor az olasz kormány a civil szervezetek /NGO) tevékenységét szigorúan akarja szabályozni.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Le Figaro arról írt, hogy a migránsok új útvonala Olaszország helyett Spanyolország lesz, a Gibraltár felől fogják megközelíteni Európát.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet sok tekintetben köthető Soros Györgyhöz.

A támogatásokon túl Soros közeli barátja a szervezet egyik alapítója és vezetője, mondhatni, legismertebb arca, Bernard Kouchner francia orvos, baloldali (egészen pontosan: sokáig kommunista, később szocialista) politikus.

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kouchner egészségügyi miniszter volt a kilencvenes években két szocialista kormányban is, majd furcsa helyzetbe került: 2007-ben a konzervatív elnök, Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy gesztust tesz a baloldal felé és egy minisztere és néhány államtitkára baloldali lesz.

Bernard Kouchner az Orvosok Határok Nélkül egyik alapító tagja Fotó: Polyák Attila - Origo

Kouchnert kérte fel külügyminiszternek és a szocialisták nagy csalódására el is vállalta a miniszterséget. A francia külpolitikát egyébként ténylegesen elsősorban a köztársasági elnök irányítja, tehát Kouchner inkább protokolláris feladatokat látott el. Nem töltötte ki ötéves ciklusát, félidő környékén Sarkozy leváltotta.