Hatvan gyerek halála: nem fizetett a kórház, nem kapott oxigént

2017.08.12. 18:55

A BBC News tájékoztatása szerint hatvan gyermek halt meg gyanús körülmények között egy indiai közkórházban. Névtelenséget kérő köztisztviselők szerint azért, mert a kórháznak nincs pénze oxigénre.

 A halálesetek egy ötnapos időszakban történtek hétfőn észak-indiában, Uttaar Pradesh állam Gorakhpur kerületben található Baba Raghav Das kórházban. Névtelenséget kérő köztisztviselők azt állítják: a tragikus eseményt az is magyarázhatja, hogy az intézmény elmaradt az oxigénpalackok árának kifizetésével, ezért a beszállítói csökkentette a korház kiszolgálását. 

Azt Uttar Pradesh állam nyilvánosan megszólaló tisztviselői is elismerték, hogy volt fennakadás az oxigén ellátásban, de állították, hogy annak semmi köze a halálesetekhez.  

Anil Kumar körzeti tisztviselő elmondta, hogy 

voltak kérdéses pontjai a beszállítóval való együttműködésnek, de a haláleseteknek "természetes" okai lehettek, mivel sok beteg súlyos állapotban volt.”

Anil Kumár azt is megemlítette a sajtónak, hogy régiójuk az egyik legszegényebb Indiában, egyben olyan - rossz higiéniás körülményekre visszavezethető -  betegségeknek is táptalaja, mint az agyvelőgyulladás, amely évente több száz halálesetet okoz.

Tény, hogy a kórházban rövid idő alatt elhunyt hatvan gyermek közül legtöbben az újszülött osztályon voltak, másik nagy százalékukat pedig agyvelőgyulladással kezelték.

Sidharth Nath Singh állami egészségügyi miniszter is elutasította, hogy a gyermekek oxigénhiány miatt haltak meg. Hangsúlyozta: 

A kórházban mindössze két órán keresztül volt hiány a vészhelyzeti palackoknál, amely alatt manuális újraélesztési eljárást hajtottak végre.”

A helyi média szerint a kórházban jelenleg ápolt gyerekek rokonai felajánlották segítségüket az egészségügyi intézmény dolgozóinak a kézi lélegeztető készülékek működtetéséhez.