A román-magyar határ közelében a sertéspestis

ukrajna határ sertéspestis fertőtlenítés
Fertőtlenítő kapun halad át egy kamion a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2014. március 6-án. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon. Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk
Vágólapra másolva!
Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén mutatták ki egy háztáji gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A betegség két gazdaságban fertőzött, hét állatban mutatták ki a vírust.

A fertőzött állatokat elégették.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság az első vizsgálatok alapján feltételezi, hogy a sertéspestis vírus Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékekkel.

A vírus megjelent már két Romániával szomszédos országban, a Moldovai Köztársaságban és Ukrajnában is.

Csak fertőtlenítő kapun engedték át a kamionokat 2014- ben, nehogy behurcolják a sertéspestist Forrás: MTI/Balázs Attila

Az afrikai sertéspestis

nagyon gyorsan terjed

mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba.

Románia tizenhárom évi embargó után, tavaly októbertől kezdhetett el újból exportálni élő sertést, feldolgozott húsárut az Európai Unióba, májusban pedig sertéspestismentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet, így az amerikai, a kanadai, a mexikói, a japán és a dél-koreai exportlehetőség is megnyílt.