Kiállítják II. Erzsébet születésnapi ajándékait

II. ERZSÉBET
London, 2017. június 16. II. Erzsébet brit királynő látogatást tesz az egyik befogadó központban, ahol a tűzvészben megsemmisült nyugat-londoni Grenfell toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el 2017. június 16-án. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább harminc ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
Szalmakalapot és aranyból öntött tevét is kapott már II. Erzsébet királynő születésnapi ajándékként. A különleges meglepetésekből hamarosan kiállítás nyílik. A királynő szerencsére semmit sem szokott kidobni, így terjedelmes tárlat fogadja majd az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota minden nyáron megnyitja kapuit a látogatók előtt, ilyenkor pedig kiállítást is rendeznek a palota nyitott termeiben.

A szombaton nyíló, október 1-jéig látogatható kiállítás a

Királyi ajándékok címet viseli.

A kiállítást teljes mértékben a 91 éves brit uralkodó születésnapi ajándékai teszik ki. 65 éves uralkodása alatt több ezer érdekességet halmozott fel, ezekből kétszázat állítanak ki.

Az érdeklődőket már a bejáratnál az egyik leglátványosabb ajándék fogadja: az Australian State Coach, vagyis az a

díszes hintó,

amelyet az uralkodó a legjelesebb ünnepi rendezvényeken használ.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az ajándékok között lesz, Niue sziget miniszterelnöke által adományozott szalmakalap, valamint ezüst datolyapálmák alatt pihenő színarany tevék, egy szaúdi herceg ajándékai. Látható Borisz Jelcin néhai orosz elnök ajándéka is, egy ezüst szamovár (orosz-török eredetű háztartási vízforraló edény), amelyet a királyi család máig napi rendszerességgel használ.

II. Erzsébet királynő soha semmit nem dob ki:

az egyik vitrinben például látható az az egyszerű műanyag biztonsági kitűző, amelyet neki és férjének, állítottak ki a 2014-es Nemzetközösségi Játékokra.

A kiállításra egy felnőtt jegy kedvezmények nélkül 23 fontba, vagyis nyolcezer forintba kerül. A bevételt

jótékony célokra fordítják.

A szombaton nyíló kiállítás egy másik, gyászos évfordulóról is megemlékezik: az idén lesz húsz esztendeje, hogy Diana hercegnő, Károly trónörökös néhai hitvese, Vilmos és Harry herceg édesanyja meghalt egy párizsi autószerencsétlenségben. Ebből az alkalomból megtekinthető Diana számos egykori személyes tárgya is.