A palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel

Vágólapra másolva!
A palesztinok minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt - közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek este.
Vágólapra másolva!

A ciszjordániai Rámalláhban tartott sajtótájékoztatóján a Palesztin Hatóság elnöke elmondta, nem veszik fel a kapcsolatokat mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja az új szabályokat.
Jeruzsálemben és a megszállt területen

három palesztin vesztette életét pénteken a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben.

A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg.

az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett cselekményekért, különösen azért, amit Jeruzsálemben az al-Akszánál mecsetnél tettek, ahová fémdetektoros kapukat telepítettek abból a célból, hogy a mecset feletti uralmukat gyakorolják, és megosszák térben és időben" - mondta Mahmúd Abbász a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Abbász a belső ellentétek felszámolására és egységre szólította fel a radikális iszlamista Hamász szervezetet és az összes palesztin frakciót.

Felszólítom a Hamászt, hogy oszlassa fel irányító bizottságát a Gázai övezetben, és vegyen részt az általános választásokon" - mondta a palesztin elnök.

"Ma csak azért tartóztatták le az elfogottakat, mert az al-Akszában akartak imádkozni és nem akartak áthaladni a detektoros kapun. Kapcsolatban vagyok a jordán királlyal, az egyiptomi elnökkel, a marokkói királlyal, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet elnökével" - zárta szavait a palesztin elnök.

Pénteken három halálos áldozatot és több száz sebesülést követeltek az al-Aksza mecsethez vezető utaknál lévő új fémdetektoros kapuk miatti zavargások, amelyeket Izrael a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó merénylet után telepített Jeruzsálem óvárosába.