A Siemens kilép az oroszországi vegyesvállalatából

Vágólapra másolva!
A Siemens német gépgyártó bejelentette, hogy a Krím-félszigetre került gázturbinák miatt kilép az oroszországi vegyesvállalatából és csökkenti tevékenységét Oroszországban.
Vágólapra másolva!

A Siemens összesen négy gázturbinát adott el Oroszországnak, de ezek végül az uniós szankciókkal sújtott, Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigetre kerültek.

A vállalat kiadott közleményében az áll:

Ezért a cég úgy döntött, kivonul az Interautomatika nevű vegyesvállalatból, amely ráadásul részt is vett a turbinák Krímbe szállításában és üzembe helyezésében.

A Siemens kijelentette, hogy hajlandó felbontani az eredeti szerződést a Tyehnopromekszport nevű orosz céggel, és ennek megfelelően visszavásárolja a turbinákat. Sőt

jogi lépéseket is tesznek, hogy megakadályozzák a további szállításokat a Krímbe, és hogy a turbinák visszakerüljenek eredeti rendeltetési helyükre, a dél-oroszországi Tamanba.

A félszigetnek egyébként nincs szárazföldi összeköttetése Oroszországgal, így az energiaellátása Ukrajnától függ. Vladyimir Putyin orosz elnök megígérte a biztos energiaellátást a helyieknek, így két erőművet is épít a Krímben.