Dél-koreai vezetők meggyilkolására adott parancsot Kim Dzsongun

Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt kongresszusán
Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt kongresszusán
Vágólapra másolva!
Észak-Korea szerdán Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök, valamint a hivatali idejében a hírszerzést vezető Li Bijung-ho meggyilkolásáról rendelkezett, miután a hét elején olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Szöul titkos tervet szőtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető eltávolítására.
Vágólapra másolva!

Phenjan a korrupciós botrányba keveredett és lemondatott elnöknő, illetve a hírszerző főnök azonnali kiadatását követelte déli szomszédjától. A volt dél-koreai államfő jelenleg a szöuli hatóságok őrizetében várja korrupciós ügyek miatt indított tárgyalását. Li Bijung-ho pedig már távozott a hírszerzésnél betöltött tisztségéből.

Az észak-koreai vezetés hivatalos szócsövének számító KCNA állami hírügynökség szerint a "leleplezések azt tárták fel", hogy Pak Gun Hje 2015-től fogva

összeesküvést szőtt Kim Dzsongun eltávolítására.

Phenjan ezért - mint a tudósításban olvasható - "halálbüntetést szab ki az áruló Pak Gun Hjére és hírszerzési bábszolgálatának volt vezetőjére ... a förtelmes, államilag finanszírozott terrorizmus bűnözői, akik azért agyalták ki és segítették elő ezt a borzalmas összeesküvést, hogy ártsanak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelsőbb vezetőjének".

A két dél-koreait "mostantól bármikor, bárhol és bármilyen eszközzel nyomorúságos kutyaként érheti utol a halál" - közölte a KCNA állami hírügynökség Forrás: MTI/EPA/KCNA

A KCNA hozzáfűzte: Észak-Korea előzetes figyelmeztetés nélküli, sommás megtorlást fog alkalmazni, amennyiben Washington, vagy Szöul újra próbálkozna ilyesmivel. A KCNA emellett azt is hangoztatta, hogy

a két dél-koreait "mostantól bármikor, bárhol és bármilyen eszközzel nyomorúságos kutyaként érheti utol a halál".

A dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) alaptalannak minősítve utasította vissza a kommunista rezsim állításait, miszerint Szöul az észak-koreai vezető eltávolítását tervelte volna ki, és megbocsáthatatlannak nevezte Phenjannak a dél-koreai állampolgárok elleni fenyegetéseit.

Az Aszahi Simbun című japán napilap hétfőn egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy a volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsongun eltávolítására, valamint az ezzel kapcsolatos nyomok eltüntetésére.

A lap úgy tudja: miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai "rezsimváltásról" szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a NIS-t bízta meg. Bár az iratban megfogalmazott terv nem ismert részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsongun lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is. Külön figyelmet fordítottak a "szöuli szálak" eltüntetésére ezekben a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye - hangsúlyozta a tisztségviselő.