Korrupció miatt vádat emeltek a brazil elnök ellen

Vágólapra másolva!
Korrupció miatt vádat emeltek hétfőn Michel Temer brazil elnök ellen, a dél-amerikai ország történetében ő az első hivatalban lévő államfő, akivel ez megtörtént.
Vágólapra másolva!

A Globo News tévécsatorna híradása szerint Rodrigo Janot főügyész a Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be a Temer elleni vádemelést.

Michel Temer addigi alelnök tavaly augusztusban vette át az elnöki posztot a munkáspárti Dilma Rousseftől, akit a költségvetési törvény megsértése címén mozdítottak el hivatalából.

A hétfői vádemelés szerint Michel Temer

éveken át kenőpénzt fogadott el

pártja, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) számára Joesley Batista nagyvállalkozótól. A világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a tulajdonosa nemrég tett feljelentést az elnök ellen, és bizonyítékul egyebek mellett egy titkos hangfelvételt is átadott a hatóságoknak.

A Temer és Batista közötti hangfelvétel egy mondata szerint az üzletembernek "nagy befolyása" volt Henrique Meirelles-nek, a JBS és a brazil jegybank egykori elnökének pénzügyminiszteri kinevezésére.
Michel Temer már korábban is korrupciós botrányba keveredett, miután idén május végén előkerült egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetése felett.

A brazil ügyvédi kamara szövetségi tanácsa akkor az elnök leváltása mellett foglalt állást, és arra kérte a képviselőházat, hogy indítsa meg az elnök ellen az alkotmányos vádeljárást.