Migránsok vernek nőket Párizs belvárosában, de az új elnököt ez nem érdekli

Vágólapra másolva!
Rettegnek a nők Párizs központjában, fogdossák, leköpik, ütlegelik őket – Macron nem hajlandó foglalkozni ezzel.
Vágólapra másolva!

A Le Figaro és a Le Parisien is részletesen beszámolt arról, hogy a La Chapelle negyedben

a muszlim férfiak még a kávézókból is kizavarják a nőket, mert szerintük egy nő nem járhat csak úgy el kávét inni.

Az utcán a szerintük túl kihívóan öltözködő nőket leköpik, esetleg megfogdossák, de néha ököllel megütik őket. A Le Figarónak arról beszéltek nők, a helyzet elviselhetetlenné vált, amióta migránsok átmeneti szállása és ételosztás is van a környéken.

Volt, akit a Le Figaro szerint több tucat migráns vett körbe, amikor be akart menni a házba, ahol lakik.

Délután 5 óra után csak taxival mernek hazamenni az ott lakó asszonyok. Ahogy a múlt héten az Origo megírta, a negyed alig száz méterre van az egyik leghíresebb európai színháztól (Bouffes du Nord, Peter Brook nagy színházrendező utolsó színházáról beszélünk), és két metrómegállónyira a turistaparadicsomnak nevezett Montmartre-tól vagy a Sacré-Coeur-től.

Sátortábor a La Chapelle negyedben Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A Les valeurs actuelles című, tekintélyes francia politikai hetilap pedig arról ír, hogy az új centrista, valójában baloldali elnök, az egykori bukott szocialista gazdasági miniszter,

Katonai díszparádékon szívesen masírozik, de a kellemetlen dolgokról nem vesz tudomást. Nem akar foglalkozni a La Chapelle-botránnyal. A hetilap szerint a helyzetet tovább rontja, hogy a miniszterelnök, az egykori szocialista, most (nehéz precízebben leírni) jobbközéptől balra levő politikus, Edouard Philippe a Les valeurs actuelles szerint túlságosan toleráns a muszlimokkal szemben. Amikor Le Havre polgármestere volt,

több mint 8 ezer csokoládékrémet kidobatott a csatornába, mert disznózsír alapú zselatin volt a desszertben, és ez az egyik iskola muszlim diákjait sértette.

Ugyanis iskolák kapták ajándékba az egyébként kedvelt francia édességet (mousse au chocolat). Illetve kapták volna, mert végül kidobatta a polgármester.

Az új belügyminisztertől sem várhatják a La Chapelle-nél lakó nők, hogy különösebben rendet fog tenni egy ilyen kényes ügyben. Gérard Collomb régi szocialista politikus. Amikor Lyon polgármestere volt, hangosan tiltakozott az ellen, hogy törvényben tiltsák meg a muszlim nőknek a teljes testet fedő vallásos öltözetet. És feltűnően

jó viszonyban volt vitatható kapcsolatokkal rendelkező muszlim vezetőkkel.

Amikor a tarthatatlan helyzetről először beszámolt a France 2, még tavaly ősszel (kávézókat mutattak, ahonnan nőket dobtak ki fényes nappal, pusztán azért, mert nők), a közszolgálati televíziót azzal vádolták, hogy az ilyen riportok „a szélsőjobb malmára hajtják a vizet". A konzervatív hetilap azt írja: Macron korszakában megint majd hallgathatjuk ezt a régi nótát, pavlovi reflexként állandóan ez lesz a reakció, ha a muszlimok és a migránsok okozta problémákat egyes médiumok szóba merik hozni.