Mintegy százezren menekültek el a Közép-afrikai Köztársaságból

közép-afrikai köztársaság, Ex-Seleka kapitány Souleyman Daouda
Vágólapra másolva!
Legalább 300 ember meghalt, 200-an megsebesültek és mintegy 100 ezren menekültek el otthonaikból az elmúlt két hétben a helyi milíciák összecsapásai miatt. 
Vágólapra másolva!

Az anti-Balaka nevű keresztény milícia és a Fuláni Szövetség a Közép-afrikai Békéért (UPC) nevű lázadó milícia között újjáéledő erőszak miatt számos déli (egyebek között Alindao, Bangassou, és Mobaye), valamint Közép-afrikai Köztársaság közepében található Bria városában is szükségállapotot kellett kihirdetni.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a térségben uralkodó feszültség még a 2013-ban kitört konfliktushoz képest is súlyosabb válsággal járhat, ha nem tesznek ellene a nemzetközi közösség tagjai, valamint sajnálatát fejezte ki a nemzetközi pénzügyi támogatás hiányával kapcsolatban is. A világszervezet emlékeztetett arra, hogy a konfliktuskezelési tervezetben előirányzott 399 millió dolláros (109 milliárd forintos) segélyösszegnek eddig csak egy része, mintegy 64,8 millió dollár (17,8 milliárd forint) gyűlt össze.

Ex-Seleka kapitány a muszlim lázadószervezet tagjaival Forrás: AFP/Eric Feferberg

A Közép-afrikai Köztársaságban azután szabadult el az erőszak, hogy 2013-ban muszlim fegyveresek - a korábbi Seleka muszlim lázadószervezet tagjai - megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul a keresztény milíciák fegyveresei megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

A világ egyik legszegényebb államában annak ellenére folynak továbbra is a fegyveres harcok, hogy az ENSZ mintegy 11 ezer békefenntartója teljesít szolgálatot a térségben. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet jelentése szerint a térségben zajló erőszakhullám közepette a múlt hónap során csonkításokat és tömeges kivégzéseket is végrehajtottak.