Aranysakálok pusztították ki a juhállományt

aranysakál, canis aureus
Vágólapra másolva!
Aranysakálok pusztították ki egy német gazda juhállományát. A gazda kártérítést követel a német államtól.
Vágólapra másolva!

A szürke farkashoz hasonló aranysakálok már Európa szerte újabb területekre vándoroltak. Egy német gazdálkodó kártérítést is követel miután a védett,

farkasszerű ragadozó megölte a juhait, Brandeburg tartománynál.

Első ízben az észak német Schleswig-Holstein tartományban észlelték az aranysakálokat.

Az aranysakál a 19. századig honos volt Magyarországon is (a Toldiban szereplő "toportyánféreg" is aranysakál), utána azonban kipusztult, visszaszorult a Balkánra. A kilencvenes években,a délszláv háború alatt elkezdtek vándorolni, először Észak Olaszországban, Kelet-Ausztriában és Magyarországon terjedtek el.

Az egyik aranysakál az Északi tenger partján támadt rá a juhokra. először farkasokra gyanakodtak a hatóságok, egy DNS minta azonban kiderítette, hogy aranysakálok voltak - jelentette a környzetvédelmi minisztérium.

Aranysakál (Canis aureus) Forrás: WWF/Rey Millet

Az aranysakálok jellemzője, hogy kisebbek és karcsúbbak a farkasoknál, általában 8-10 kilogramm súlyúak, igaz a nagy példányok akár elérhetik a 15 kilogrammot is. A német szövetségi szabályozás

szigorúan védi őket.

Miután megritkította a juhállományt, a gazda jogosan kérhet kártérítést.

A név ellenére az aranysakálok közeli kapcsolatban állnak a szürke farkasokkal és a prérifarkasokkal is.

Az elmúlt években egyedülálló példányokat észleltek Svájcban és Németországban is - mondta a minisztérium. 2000 nyarán a jelenlétüket már Brandenbug déli részében is felfedezték- írta a Deutsche Welle.