Hamarosan tárgyalhatnak a brexitről

brexit london brit eu Big Ben demonstráció ÉPÜLET Európa zászló FOTÓ ÁLTALÁNOS lyukas zászló SZIMBÓLUM torony zászló
London, 2017. március 29. Uniópárti tüntetők egy európai uniós zászlóval tiltakoznak az Európai Unióból való kilépés ellen a brit parlament épülete előtt Londonban 2017. március 29-én. Ezen a napon a brit kormány megküldte az értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
A valódi egyeztetések csak a brit előrehozott választások után kezdődhetnek meg, de az uniós tagállamok jóváhagyásával az utolsó akadály is elhárult a brexit-tárgyalások elől.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk a lehető legkorábban megtartani az első tárgyalási fordulót, remélhetőleg már a június 19-i héten. Készek vagyunk, jól felkészültünk" - mondta Michel Barnier, a bizottság brexit-ügyi főtárgyalója.

A tagállamok egyetértenek és elfogadják Nagy-Britannia szándékát.

A kilépéssel kapcsolatos legfőbb ügyek közé tartoznak az állampolgári jogok, a pénzügyi kötelezettségek, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az állampolgári jogok között említették, öt év után állandó tartózkodási engedélyt kapjanak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok. A briteknek maguknak kell fedezniük a kiválással járó költségeket, például az uniós intézmények átköltöztetését is. Bert Koenders holland külügyminiszer hangsúlyozta: "rendezni kell a számlát".