A baloldali napilap igazgatójának a bátyja lett a francia miniszterelnök sajtófőnöke

politics government Horizontal
(FILES) This file photo taken on May 11, 2017 shows Mayor of Le Havre Edouard Philippe speaking as he presents the candidates for the "La Republique en marche" party ahead of the June parliamentary elections (legislative) in Le Havre, northwestern France. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Naponta derül ki valamilyen furcsa, zavaros ügy Emmanuel Macron kormányával kapcsolatban. Most miniszterelnöke választott magának egy bizonyos értelemben vitatható kommunikációs igazgatót.
Vágólapra másolva!

Johan Hufnagel, a harmadik legfontosabb francia napilap, az erősen baloldali Liberation kiadói igazgatója (egyébként ismert újságíró) furcsa vezércikkben magyarázkodik. Ugyanis a bátyja lett Edouard Philippe miniszterelnök sajtófőnöke. Furcsa összefonódás, és ezt legjobban talán a vezércikk bizonyítja.

Edouard Philippe Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az igazgató hosszan magyarázza, hogy sem a bátyja nem adott soha neki információkat, sem ő a bátyjának. Meg, hogy ez a tipikus Macron-generáció, egyik testvér baloldali, másik jobboldali. És hogy még jobban meggyőzze a világot, hogy itt nincs összeférhetetlenség, nem fogják egymást segíteni, nem lesz információáramlás, azt írja, hogy a két különböző oldalon állás nem kiengesztelhető. Vagyis, hogy oly nagy közöttük a politikai ellentét, olyan antagonisztikus, hogy senki ne féljen, hogy összejátszanak majd.

Johan Hufnagel a francia baloldali újságírás egyik legfontosabb embere, ezért érthető a magyarázkodás. És persze más részről a meglepődés. De hogy az olvasók ne nyugtalankodjanak, a vezércikk után egy szerkesztőségi állásfoglalást is közölnek, miszerint a Liberation dolgozói bíznak főnökükben. Sok mást nem is tehetnek.

A most megválasztott elnök, Emmanuel Macron, a magát centristának mutató volt szocialista miniszter a francia történelem legnépszerűtlenebb elnökeként kezdi ötéves ciklusát. Az Elabe közvéleménykutató intézet mérése szerint még a bukott elnöktől, Francois Hollande-tól is többet vártak annak idején.