Ismét meghalt egy ember kanyaró miatt Romániában - 22-re emelkedett az áldozatok száma

kanyaró
A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Romániában a múlt héten közel 90 újabba kanyarós beteget regisztráltak. A héten újabb beteg halt meg, egy három hónapos csecsemő, így 22-re nőtt a halálos áldozatok száma - közölte a román közegészségügyi intézet.
Vágólapra másolva!

A három hónapos csecsemő túl fiatal volt a védőoltáshoz. A kislányt a temesvári járványkórház gyerekgyógyászati részlegén kezelték, halálát légúti szövődmények okozták.

Forrás: Thinkstock

38 megyében van járvány

A kanyarójárvány Románia szinte teljes területére, a 41 megye közül 38-ra kiterjedt. A legtöbben eddig az ország nyugati megyéiben haltak meg. Temes megyében hatan, Arad és Dolj megyében öten-öten, Krassó-Szörény megyében hárman haltak meg, de Calarasi és Szatmár megyében, illetve Bukarestben is meghalt már egy-egy beoltatlan gyerek kanyaróban.

A járvány alatt 4881 ember betegedett meg

A közegészségügyi intézet honlapján megjelent legújabb összesítés szerint Romániában 4881-re emelkedett az igazoltan kanyarós betegek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta.

Romániában azt követően jelent meg a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyerekeiknek. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent az országban.

Kötelezővé tennék a kanyaró elleni oltást

A román egészségügyi minisztérium a múlt héten társadalmi vitára bocsátott egy oltástörvény-tervezetet, mivel jelenleg nem létezik ilyen jogszabály. Ezáltal is felelősebbé akarják tenni a szülőket, hogy ne mulasszák el a vakcina beadatását gyerekeiknek.