Lövöldözés Párizsban - halálos áldozat is van

lövöldözés Párizs
Police officers block the access to the Champs Elysees in Paris after a shooting on April 20, 2017. One police officer was killed and another wounded today in a shooting on Paris's Champs Elysees, police said just days ahead of France's presidential election. France's interior ministry said the attacker was killed in the incident on the world famous boulevard that is popular with tourists. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában: egy rendőrt agyonlőttek, egy másik megsebesült. A támadót is lelőtték.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés volt csütörtök este Párizsban, a lövések a Champs-Élysées-n dördültek el. Egy fegyveres rálőtt két rendőrre.

A támadó és egy rendőr meghalt,

egy másik rendőr pedig megsebesült.

Rendőrök a lövöldözés helyszínén, a párizsi Champs-Élysées sugárúton Forrás: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Éjjel egy másik gyanúsított ellen is elfogatóparancsot adtak ki a hatóságok. A Le Figaro úgy tudja, hogy egy turista is megsérült.

Kiszállt az autóból, és tüzet nyitott

Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta:

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a BFM TV hírtelevíziót, hogy a gyilkos kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt.

Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.

Lehettek tettestársai

Brandet is azt mondta, hogy

a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani. Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, a bűnöző lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok.

Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, szélsőséges iszlamistaként tartották számon.

Éjjel a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a lövöldözés második gyanúsítottja ellen, aki vonattal érkezett Belgiumból Franciaországba – jelentette a Reuters brit hírügynökség.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen támadó volt, de lehettek tettestársai.

Lezárták a Champs-Élysées-t

A világ egyik leghíresebb útját lezárták, a rendőrség arra kérte a párizsiakat, hogy még a környékre se menjenek.

Az autósokat felszólították, hogy kerüljék el a Diadalív környékét, és engedelmeskedjenek a rendőrök utasításainak.

A biztonságról vitáztak a jelöltek

Három nappal a francia elnökválasztás előtt különösen feszült a helyzet Franciaországban.

Benoit Hamon volt oktatási miniszter, a Francia Szocialista Párt elnökjelöltje nyilatkozik a France2 közszolgálati televízió stúdiójában Forrás: MTI/EPApool/Martin Bureau

Miközben a Champs-Élysées-n agyonlőttek egy rendőrt, az elnökjelöltek a francia köztelevízió élő adásában

éppen a biztonságról és a terrorizmusról vitatkoztak.

A támadás után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint Francois Fillon, a jobbközép jelöltje bejelentette, hogy lemondják pénteki kampányrendezvényeiket.

Dzsihádista terrortámadás

Az AFP este negyed 11-kor azt a hírt közölte, hogy

az antiterrorista főügyészség vette át a nyomozás irányítást.

A Le Figaro arról írt, hogy Donald Trump amerikai elnök szerint terrortámadás lehetett. Az egyik szem-, vagy inkább fültanú pedig arról beszélt, hogy rengeteg lövést hallott. 11 óra után Francois Hollande francia köztársasági elnök terrortámadásnak nyilvánította a támadást.

Az elnök hangsúlyozta, hogy

különös tekintettel az elnökválasztás e hét végi első fordulójára. Az államfő tudatta: péntek reggel összeül a biztonsági kabinet.

Szijjártó Péter elítélte a támadást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a leghatározottabban elítélte a párizsi támadást – közölte a tárca. Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására. "Együttérzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk" – olvasható a közleményben.

Azonosították a lövöldözőt

Péntek hajnalban Francois Molins ügyész azt közölte, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben, Párizs egyik elővárosában. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely

szokatlan gyorsasággal jelentkezett

a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.